Hirdetés

Hazánkat nem döntötte le a járvány

Illusztráció: Marcali Gábor
Győr+
2020.05.26. 11:58

A magyar kormány időben megfelelő intézkedéseket hozott, az emberek betartották a szabályokat, így bár megtorpantunk, hazánkat nem döntötte le a járvány – fogalmazott Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs keddi online sajtótájékoztatóján.

Hirdetés

Schanda Tamás elmondta, a kormány intézkedései közé tartoznak a bértámogatások, amelyek iránt folyamatos az érdeklődés. Egyrészt azok igényelték ezeket a támogatásokat, akiknek a veszélyhelyzet alatt a munkáltatója csökkentette a munkaidejét, másrészt a mérnököket és kutatókat illeti.

Az államtitkár ismertette: már több mint 1 millió embernek nyújtottak támogatást az akcióterv keretében. Ezek az intézkedések hozzájárulnak Magyarország gazdaságának újraindításához.

Hirdetés

A múlt héten elindult a gazdaságvédelmi akcióterv újabb szakasza, a munkahelyteremtés. Az 50 milliárd forintos pályázati támogatással a munkahelyek megtartását és új munkahelyek teremtését segítik.

Schanda Tamás arról is beszámolt, a héten jelenik meg a KSH foglalkoztatási jelentése, amelynek adatai várhatóan nem lesznek kedvezőek.

Az államtitkár hangsúlyozta, fontos feladat megvédeni a magyar tulajdonú cégeket, ennek érdekében is intézkedések születtek.

Dr. Müller Cecília, országos tisztifőorvos a járványügyi adatokat ismertette: a járvány kezdete óta 3771 fő igazolt koronavírus-fertőzöttet tartanak számon, közülük 1436 fő az aktív fertőzött. Az elhunytak száma 499. Az új fertőzöttek száma 15, a halálozások száma 8 fővel nőtt. Az aktív fertőzöttek 51%-a pesti, 49%-a vidéki.

Az országos tisztifőorvos kiemelte, már sokadik napja jóval magasabb a gyógyultak száma az aktív fertőzöttek számánál. Magyarországon továbbra is az a cél, hogy a zárt közösségből eltűnjön a vírus, és növekedjen a gyógyultak száma, ezért újabb idősotthonokban és szociális intézményekben végeznek tesztet.

Dr. Müller Cecília az idősotthonokról szólva kifejtette: továbbra is 33 intézmény érintett koronavírus-fertőzésben, újabb otthonokban megbetegedésekről nem tudnak. 115 főt veszítettünk el ezekben az intézményekben. Jó hír azonban, hogy 371-re nőtt a gyógyultak száma.

Az egész világon jelenleg körülbelül 5 és fél millió beteget regisztráltak, 346 ezren hunytak el.

A tisztifőorvos a szabad vizeink minőségének fontosságáról is beszélt, amelyeket négyévente értékelnek, ezek alapján kiváló, jó, tűrhető és kifogásolható minősítést kaphatnak. Magyarországon a szabad vizeink 90%-a kiváló vagy jó minősítésű, tehát biztonsággal vehetik igénybe az idei szezonban is a fürdőzők. Dr. Müller Cecília felhívta a figyelmet, kizárólag a kijelölt fürdőzőhelyeken strandoljanak, a gyermekeket pedig ne hagyják felnőtt felügyelet nélkül!

Kiss Róbert rendőr alezredes elmondta, a kormány kedd délután terjeszti az Országgyűlés elé a különleges jogrend visszavonásáról szóló törvényjavaslatot

Az alezredes emlékeztetett, a veszélyhelyzetet március 11-én hirdette ki a kabinet. Mint mondta, a különleges jogrend jelentősen hozzájárult a járvány elleni sikeres védekezéshez, segítségével a kormány és az operatív törzs gyorsan meghozta a védekezéshez szükséges gazdasági, egészségügyi rendvédelmi döntéseket és gyorsan tudott cselekedni.

A járvány nem ért véget, a parlament elé kerülő törvényjavaslat tartalmazni fogja azokat a szabályokat és rendelkezéseket, amelyeket a járványügyi készültség miatt hatályban kell tartani – hangsúlyozta az alezredes.

A rendőr alezredes arról is beszámolt: kedden az operatív törzs utasítására újabb védőfelszereléseket szállítanak ki 30 vidéki kórházba.

Kiemelte: a hatósági házi karantént ellenőrző applikáció aktív felhasználóinak köre 929, az eddig elrendelt házi karantén száma: 11661.

Forrás: MTI

Kapcsolódó témák: #koronavírus |
likeold
a fb oldalunkat