Szemszög

Hány élet kell még?!

Fotó: Magyar Közút Facebook
Havassy Anna Katalin
2022.09.07. 07:00

Minden baleset, amelyben életek érnek véget különösen sokkoló, ám a hétfő hajnali, Kunfehértónál történt karambolra, ahol heten hunytak el roppant nehéz szavakat találni. Hány élet kell még, hogy változások legyenek?!

Hirdetés

Két kocsiból álló motorvonattal ütközött egy személyautó a Bács-Kiskun megyei Kunfehértó határában, egy sorompó nélküli, andráskereszttel megjelölt vasúti átjáróban. Az autóban utazó hét ember közül senki sem élte túl a balesetet, a mozdonyvezető könnyebb sérüléseket szenvedett, a vonaton utazók közül senki sem sérült meg.

A kis bordó Corsa a felismerhetetlenségig összeroncsolódott. Szívszorító látni a képeket és tudni, hogy hét élet ért véget pillanatok alatt. Ítélkezni hiba volna, a vizsgálat tart. Műszaki hiba, rosszullét vagy figyelmetlenség?! Nem tudjuk innen eldönteni és nem is szabad találgatni. Valahogy méltatlan lenne, s igen, durva leírni: már mindegy. Sajnos. Nem lehet visszacsinálni, bármelyikről is volt szó.

Amit tehetünk az tulajdonképpen nem sok, de mégis rettentő fontos mindegyik. Együttérzéssel gondolni az elhunytak hozzátartozóira, szeretteire, mert felfoghatatlan fájdalmakat élhetnek most át. Gondolni a mozdonyvezetőre, aki, bár csak könnyebben sérült meg, de lelkének sebeit senki sem láthatja: hét ember vesztette az életét a szerelvény által, amit vezetett. Vétlen volt, de kőkeményen részese. Gondolni az utasokra, akik szintén ott voltak a karambolban, hallották a fém csattanását, majd a szirénák sivítását. Gondolni az egyenruhásokra és mindenkire, akinek hivatalból kellett ott lennie a reménytelen mentés, majd a műszaki mentés során. „Ekkora becsapódást lehetetlen túlélni, ennyire összeroncsolt autóból képtelenség élve kiszállni! ” – gondoljuk sokan és elfordítjuk a fejünket a képekről, elkattintunk a hírekről. Mi megtehetjük. Az említett emberek azonban nem, és a legnagyobb tiszteletet érdemlik egytől-egyig.

Viszont mégis nézzük végig a képeket! Sőt, mutassuk meg őket, akinek csak lehet! Lássa minél több ember, hogy micsoda erők munkálnak egy ilyen ütközésnél, hogy mennyi egy élet. Ha csak egy sofőr körültekintőbben közelíti meg ezáltal a vasúti átjárókat innentől, már nem volt felesleges az erőfeszítésünk.

Nézzék meg azok is minél többször a fotókat, akik dönthetnek arról, hogy hova és mikor kerüljenek ki fénysorompók félkaros sorompókkal, mert idén döbbenetesen sokan vesztették már életüket vasúti átjáróban. Ne legyen ez pénzkérdés, ne várjanak, minél előbb meg kellene csinálni, hogy ha máshogy nem is lehet, hát így próbálják meg elejét venni a tragédiáknak. Nem lehet pénzkérdés a vasúti átjárók biztonságosabbá tétele!

Hét embert ismét elvesztett a világ. Hány élet kell még a radikális változáshoz a közlekedés ezernyi területén?!  

Hirdetés
Kapcsolódó témák: #112 | #baleset-megelőzés | #Szemszög |