Ukrajnai háború

Halálos áldozata is van az Odessza elleni újabb támadásnak

Fotó: Depositphotos
MTI
2022.05.10. 09:41

Odessza raktáraiban rengeteg gabona és kukorica vár elszállításra, s a blokádnak súlyos következményei lehetnek sok, kiszolgáltatott helyzetben lévő országra nézve.

Legalább egy ember meghalt és öten megsebesültek a dél-ukrajnai Odesszát keddre virradóra ért orosz rakétatámadásokban – közölte az ukrán hadsereg déli műveleti parancsnoksága a Facebookon.

A bejelentés szerint hét rakéta csapódott a város területére, a becsapódások nyomán tűz ütött ki, az oltás folyamatban van.

Hétfőn, Denisz Smihal miniszterelnök és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke odesszai látogatása során három rakétatámadás érte a Fekete-tenger partján fekvő várost, ekkor két sebesültet jelentettek.

Az orosz erők az elmúlt napokban Ukrajna délkeleti részén vonták össze csapataikat annak érdekében, hogy összeköttetést alakítsanak ki a Donyec-medence Moszkva-barát milíciák ellenőrizte területei és az Oroszország által 2014-ben elcsatolt Krím félsziget között. A műveletek elérték a harcoktól mind ez idáig viszonylag megkímélt, az ukrán-román határtól 200 kilométerre fekvő Odesszát is.

Az ukrán vezérkar emellett kedden azt közölte, hogy folytatódnak a harcok a Donyeck megyei Limanban és a luhanszki Szeverodonyeckben is.

Ugyanekkor Volodimir Zelenszkij ukrán elnök felszólította a nemzetközi közösséget, segítsenek véget vetni az ukrán kikötők orosz blokádjának, lehetővé téve ezzel a gabonaexportot.

Hétfői Twitter-üzenetében Charles Michel szintén kiemelte: Odessza raktáraiban rengeteg gabona és kukorica vár elszállításra, s a blokádnak “rettenetes következményei lesznek sok, kiszolgáltatott helyzetben lévő országra nézve”.

Fotó: depositphotos.com