Hirdetés
Mi is az pontosan?

Győrben is terjed a brunch!

Földvári Gabriella
2022.01.17. 14:56

Néhány évvel ezelőtt Zürichben hallottam először azt a szót, hogy brunch. Akkor még nem tudtam a pontos jelentését, de beleegyeztem, hogy vasárnap brunchol-junk egy hajón a tavon.

Hirdetés

Mint kiderült, a brunch a megkésett reggeli és a korai ebéd keveréke, amelyhez pezsgőt, bort, vagy koktélokat is ihatunk.  „A brunch egy vidám társasági összejövetel, mely jóízű, kötetlen beszélgetéseken alapszik, és segít elterelni a figyelmünket a hét ügyes-bajos dolgairól.” – írja Guy Beringer angol író a 19. század végén. Állítólag ő használta először ezt a kifejezést.  Mivel a brunch egy reggeli és ebéd közötti főétkezés ezért a szokásosnál kiadósabb reggelit vagy könnyedebb ebédet tartalmaz.

Azon bizonyos hajón kitettek magukért a szervezők. Pezsgővel és többféle koktéllal fogadták a beszállókat, a „brunchasztalra” pedig sorra kerültek a fogások. Ki-ki kedvére válogathatott. A friss péksüteményeket, felvágottakat, sajtokat, szendvicseket és különféle krémeket, salátákat követték a „meleg fogások” a tojásos- és szalonnásételek, sült és főtt kolbászok, virslik, tortilla tekercsek, sültek, édes és sós palacsinták. Végül a desszertek következtek: gyümölcsös kosárkák, gofrik, gyümölcssaláták és fagyik. Természetes az alkoholos italok mellett kávékat, teákat és frissen préselt gyümölcsleveket is felszolgáltak. És persze a társaság is remek volt, igazi kikapcsolódás.

Hirdetés

Ma már néhány helyen Győrben is bruncholhatunk, akár hétköznap is, még ha nem is ilyen széles a választék, mint ezen a hajón volt. Ebből kiindulva úgy gondoltam, én is kipróbálom, hogy ezúttal nem vacsorára hívom meg a barátaimat, hanem egy szombati brunchra. Először meglepődve fogadták a hírt, de aztán sikerült időpontot egyeztetnünk.

A svájci tapasztalatimból merítve állítottam össze a fogásokat. 10 órára hívtam a társaságot, addig mindennel el is készültem. Még előző este összeállítottam a padlizsán, az avokádó és a sajtkrémet, megcsináltam a lecsót. Reggel a pékségben friss ropogós kifliket, toast kenyeret és kalácsot vásároltam. Összedobtam egy zöldség- és egy gyümölcssalátát, egy sajttálat, koktél virslit főztem, a lecsóra ráütöttem a tojásokat. Kész is volt a menü.

Desszertnek saját készítésű citrom és narancs lekvárt, valamint nutellát kínáltam kaláccsal. Természetesen a pezsgő és a jó hangulat sem maradt el ezen a szombat délelőttön, az étkezés után pedig közösen egy nagyot sétáltunk a belvárosban. Rendszert csinálunk a brunchból fogadtuk meg a barátokkal.              

Kapcsolódó témák: #brunch | #étel |
likeold
a fb oldalunkat