Hirdetés
Kormányinfó

Gulyás: Minden ország vörös, Magyarország zöld

Illusztráció: Pixabay
Győr+
2020.08.28. 17:04

A péntek délutáni Kormányinfót Gulyás Gergely tartotta, ami azt jelenti, hogy negatív lett a másodjára elvégzett koronavírus-tesztje. Elhangzott, hogy Magyarország visszatért ahhoz a határvédelmi rendszerhez, amelyet korábban már bevezettek. Részletek a cikkben.

Hirdetés

Gulyás Gergely a Miniszterelnökség vezetője azzal kezdte, hogy a járvány második hullámánál tartunk, amely egész Európát érinti. Ez pedig változásokat vár el az itthoni védekezéssel kapcsolatban is. Hangsúlyozta, hogy a magyar adatok – még a pénteki kiugró fertőzési adatok is – Európát nézve még mindig kedvezőek. Viszont számolni kell a behurcolás veszélyével, mivel a fertőzések eredete külföldi. Fontos, hogy a védekezésben ismét egyszerre figyelembe kell venni az iskolakezdés biztonságát, a munkahelyek megőrzését és az idősek biztonságát.

Szeptember 1-től külföldi állampolgár csak indokolt esetben léphet be Magyarországra, a külföldről hazatérő magyar állampolgároknak 14 napig karanténba kell menniük, vagy 48 óra alatt kell két negatív tesztet produkálniuk. A teszteket már saját költségen kell finanszírozni.

Hirdetés

Fontos tisztázni: szeptembertől csak magyar teszteket fogadnak el, a külföldön elvégzett eredmények nem fogadják el!

A tranzitforgalomról is szó esett, amelyet továbbra is biztosítani fognak és a sporteseményekre is szigorúbb szabályokat vezetnek be.

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

„Ha zárjuk a határokat és az itthoni létező szabályokat betartjuk, akkor kordában tartható a vírus. Ez mindnyájunk érdeke.” – mondta a miniszter.

Kérdések között elhangzott, hogy az évnyitókkal és az iskolakezdéssel kapcsolatban lehet-e bármely változásra számítani, amelyre Gulyás Gergely az alábbiakat válaszolta:

Azon dolgoznak, hogy ne kelljen az iskolákat bezárni, s azt is hangsúlyozta, hogy online úton nincs lehetőség a nevelésre. Hozzátette, hogy a gazdaságnak is érdeke, hogy az iskolaév a rendes kerékvágásban haladjon. Kérdés érkezett arra is, hogy az osztálykirándulások tekintetében milyen döntések születhetnek: az a válasz érkezett, hogy a belföldi osztálykirándulásokat meg lehet tartani.

A vásárlási korlátok visszaállításával kapcsolatban is érdeklődtek, azzal kapcsolatban annyi hangzott el, hogy egyelőre nem terveznek vásárlási korlátozást, a most meghozott rendelkezdések egy hónapig biztos hogy érvényben maradnak.

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A külföldről hazatérőkkel kapcsolatban elhangzott, hogy a tesztek árát az állam nem finanszírozza. Ellenben a kontaktkutatásnál előkerülő érintetteknek fedezi az állam a tesztet.

„Az országot természetesen bárki elhagyhatja – mondta a miniszter. Két színkód lesz, minden vörös és Magyarország zöld lesz.” – tette hozzá.

Újságírói kérdésben elhangzott, hogy az új szabályok értelmében mi lesz az Európai Szuperkupa-döntővel. Ezzel kapcsolatban az hangzott el, hogy a kormány folyamatos egyeztetésben van az UEFA-val, a mérkőzés meg lesz tartja. Az, hogy mennyi szurkoló és milyen szigorú szabályozás mellett léphet be, még folyik az egyeztetés. Egy biztosnak tűnik: kivételt a szurkolókkal sem tesznek, ha jönni akarnak meccsre, szükségük lesz két negatív tesztre. Csak akkor jöhetnek tehát, ha 100%-os garanciával tudják biztosítani, hogy a magyar lakosokra nem jelenthetnek veszélyt. De hangsúlyozta: egyelőre csak tervek vannak, az egyeztetés még folyik!

„Nincs szükség, és nem is szeretnénk, ha kijárási korlátozást kellene bevezetni. Az egészségügy felkészült egy sokkal magasabb fertőzési számra – hangzott el ez is, ahogy azt is megfogalmazta Gulyás Gergely: a maszkviselés szigorúbb ellenőrzésére sor fog kerülni.

Kapcsolódó témák: #koronavírus |
likeold
a fb oldalunkat