Hirdetés
Járványhelyzet

Franciaországban véget érhet a karantén

Illusztráció: Pixabay
MTI
2021.01.26. 18:15

Emmanuel Macron francia államfő nem tervezi, hogy megszólal a védelmi tanács szerdai ülése után - jelezte az elnöki hivatal, ami arra utal, hogy a kormány egyelőre nem tervezi egy újabb karantén kihirdetését.

Hirdetés

A nem csökkenő járványügyi mutatók és a vírusnak a fertőzőbb brit és dél-afrikai variánsának terjedésétől tartva a járványügyi szakemberek egy jelentős része, köztük a kormány mellett működő tudományos tanács vezetője, Jean-Francois Delfraissy is egy harmadik általános karantén kihirdetését szorgalmazza napok óta.

Az Elysée-palota tudatta, hogy előbb meg kell várni az éjszakai kijárási tilalomnak tíz nappal ezelőtt délután 6 órára előrehozott kezdésének hatását a mutatókra. Ennek kiértékelésére szerdára hívta össze Emmanuel Macron államfő a védelmi tanács heti ülését, amely után viszont nem kíván bejelentést tenni, azaz egyelőre nem várható újabb korlátozás.

Hirdetés

“Tudomásom szerint, és a rendelkezésre álló adatok szerint jelenleg nincs ok arra, hogy lezárásról döntsünk” – mondta kedden Agnes Pannier-Runacher ipari miniszter a BFM hírtévében. “Nézzük meg előbb nyugodtan, hogy a 18 órakor kezdődő kijárási tilalom meghozta-e a remélt eredményt.

Franciaország elsősorban a koronavírusnak a korábbiaknál fertőzőbb variánsainak egyre nagyobb arányától tart az új esetekben, amely a szakemberek szerinte egyes régiókban már elérheti a 7-9 százalékot is. A kórházi mutatók és az elhalálozások egy héttel ezelőtt indultak lassú romlásnak. Az elmúlt 24 órában 449-en vesztették életüket, s ezzel 73 494-re emelkedett az elhunytak száma.

A szakemberek szerint amennyiben az első dózis után hat hetet várnának a második dózis beadásával az oltóhelyeken, akkor további 700 ezer ember kaphatná meg az első oltást. A javaslat a Pfizer és a BioNTech, valamint a Moderna vakcináira is vonatkozik.

“Ismeretlennel állunk szemben, a jóváhagyott adatok biztonságát választom” – mondta a tárcavezető egy sajtótájékoztatón, legitimnek nevezve ugyanakkor a hatóság javaslatát. Véleménye szerint a második dózis késleletetése viszont “nagyon kis hatással lenne az oltási program ritmusára”.

Kapcsolódó témák: #covid-19 | #Járványhelyzet | #koronavírus |
likeold
a fb oldalunkat