Hirdetés
Szakmai elismerés

Felpéci az év Tájházvezetője

Fotó: Tájházszövetség
Győr+
2020.09.07. 16:57

Dombi Alajosné, a Felpéci Tájház megálmodója a helyi közösségi összefogás irányítójaként néprajzi és múzeumépítő munkája elismeréseként vehette át az „Év tájházvezetője” díjat.

Hirdetés

Egy műemléki védelem alatt álló, családi lakóházas ingatlan tulajdonosává vált 2002. május 16-tól a Felpécért Alapítvány, melynek vezetősége – élén Dombi Alajosnéval – minden pályázati lehetőséget megragadott, és kereste az anyagi forrásokat ahhoz, hogy a felújítást el tudják végezni. Összefogásuk és kitartásuk, valamint a 2004. szeptemberi átadás előtt szervezett helytörténeti és néprajzi tábor eredménye tette lehetővé, hogy a tájház ma látható berendezése teljes egészében a felpéci emberek adományából létrejöhetett.

Dombi Alajosné, az Év Tájházvezetője (Fotó: Tájházszövetség)

2006 nyarán egy új épületrésszel bővült a porta, gyermekfoglalkozásaiknak méltó és infrastruktúra szempontjából alkalmas helyet alakítottak ki. A szakmai elvárásoknak is igyekeztek eleget tenni, a 2008. évtől „közérdekű muzeális kiállítóhelyként” működik a Felpéci Tájház.

Hirdetés

Dombi Alajosné, vagy ahogy a helybéliek ismerik, Joli igényességének, elhivatottságának köszönhető, hogy egy kiváló néprajzos szakembert, Géber Józsefet megnyert – előbb önkéntesként, majd munkatársként – a tájház szakmai munkájának irányítására. Ennek gyümölcse például az Egy felpéci mestergerenda meséje című időszaki vándorkiállításuk, amely nemcsak a környékbeli iskolákba, hanem a megyeszékhely Győr néhány középiskolájába is eljutott, és sikeres bemutatójuk volt Budapesten is.

A tájház fenntartása, gondozása 2004 óta állandó feladatot ad az alapítványnak, Dombi Alajosné irányításával összehangoltan, felelősséggel – tulajdonosi szemlélettel – végzik hónapról-hónapra a folyamatos kisebb javításokat, de 2017-ben egy viharkár miatt a tető teljes felújítására is hihetetlenül gyorsan tudtak forrást és szakembereket találni. Mindezeken túl az elmúlt években a gádor újra épült, a falak vakolatának javítása, meszelése is megtörtént, a kapu is megszépült.

Új feladat és új lehetőség is adódott nemrégiben, egy pince-présház és a hozzá tartozó 2165 m2 szőlő és gyümölcsös adományával kiteljesedett tájházuk gazdasági egysége. A pince felújítása megtörtént az önkormányzat és a Kubinyi Ágoston Program segítségével. A zsuppfedésű épülettel bővült a tájház kiállítótere, de a szőlő és gyümölcsös is a kiállítás részévé vált. Szintén a Kubinyi Ágoston Program segítségével etnobotanikai kert kialakításába kezdtek, tájjelegű, hagyományos szőlőfajtákat, gyümölcsfákat ültettek helyben gyűjtött öreg fák oltóágait felhasználva.

Évről évre nő a látogatottság – főként az óvodai és diákcsoportok részéről –, de szerencsére vannak felnőttek is, akik egyre nagyobb számban érkeznek a Felpéci Tájházba.

Az udvari kemence és a hagyományos kenyér, cipó, kalács kóstolása vonzó a gyerekeknek, felnőtteknek egyaránt. Volt már itt népzenei tábor, testvértájházi találkozó a Garamszentgyörgyről érkező Duba Tájházzal, és közös kulturális programmal gazdagították a település életét is.

A Felpéci Tájház (Fotó: Tájházszövetség)

A tájházi pince felújításához kapcsolódva helyszínt biztosítottak a Népi Építészeti Nyári Egyetemnek. Az Országos Honismereti Akadémia résztvevői is meglátogatták a tájházat, a Nemzeti Művelődési Intézet is szervezett ide egy „látóutat”, hogy megismertessék azt a működést, azokat a tevékenységeket, amelyekkel a Felpécért Alapítvány 20 éves működése fenntartotta a kis falu tájházát, és azt igyekszik mindig eredményesen, sikeresen és változatos programokkal előrevinni, ismerté tenni.

A tájház megálmodójaként és azóta a lelkeként Dombi Alajosné a következőképpen vall magáról és küldetéséről:

41 évesen önkéntes munkám lett a „főállásom”, amiben még nem értem el a nyugdíjkorhatárt. Ezen már sokat gondolkodom, és próbálok nyitott szemmel és éberen figyelni, hogy amit létrehoztam a faluban élő korosztályom segítségével, azt legyen, aki tovább folytatja. Igyekszem környezetemet fiatalítani, ami nem könnyű dolog a mai világban. Lakóhelyemen sokan becsülik azt a tevékenységet, amit évek óta végzünk hagyományaink, értékeink megőrzése, továbbadása érdekében. Aki erre a pályára segített, abban bízom a jövőt illetően!

Forrás: Tájházszövetség

Kapcsolódó témák: #elismerés | #Győr-Moson-Sopron | #Kultúra |
likeold
a fb oldalunkat