Étolaj helyett sertészsír kerül néhány konzervbe

Győr+
2022.05.15. 09:00

A háború miatt akadozhat egyes alapanyagok importja, ezeket mással pótolják az élelmiszergyártók.

Az ukrajnai háború miatt bizonyos élelmiszer-alapanyagokból hiány, vagy késedelmes szállítás léphet fel, emiatt a gyártóknak nem lesz más választásuk, változtatniuk kell a receptúrájukon.

Az első fecske már meg is jelent, a Nébih oldalán már olvasható is az ’Élelmiszer-összetevő helyettesítőben’, hogy a Szegedi Paprika Zrt. több termékét is bejegyeztette, nevezetesen az összetevők közül minden esetben sertészsírra cserélnék a napraforgóolajat – számolt be róla a Pénzcentrum.

A változtatás egyelőre 21 terméket érint a vállalatnál, olyan ételeket mint a konzerves babfőzelék lecsókolbásszal, töltött káposzta, húsgombóc paradicsom mártásban vagy éppen a lencsefőzelék kolbásszal. Ezekben az élelmiszerekben tehát a vállalat saját közlése szerint a jelenlegi Ukrán háborús helyzet miatti alapanyag beszerzési problémák szükségessé teszik, hogy a Szegedi Paprika Zrt. által gyártott készétel konzerv termékek esetében a napraforgó étolajat helyettesítsék.

Ez azonban valószínűleg nem csak ezt az egyetlen vállalatot fogja érinteni, az idő előrehaladtával és a háború elhúzódásával tömegesen jelenhetnek meg olyan gyártók, akik kényszerűségből kénytelenek lesznek ideiglenesen vagy akár tartósan változtatniuk a receptjeiken, és a napraforgóolaj helyett valami mást használni. 

A receptúrák változása tehát akár tömegesen is várható, azonban ez a változás nem egyik napról a másikra fog megtörténni, hiszen a minőséget ugyanúgy tartani kell. És a hatóságnak is el kell számolni azzal, pontosan milyen összetevőkből készülnek az emberi fogyasztásra alkalmas, biztonságos élelmiszerek.

A teljes cikket a Pénzcentrum oldalán olvashatja!

Forrás: Pénzcentrum

Kapcsolódó témák: #háború | #napi érdekes |