Erdős vidékeket vásárolt fel az állam Ausztráliában a koalák védelmében

Fotó: Pixabay
MTI
2022.05.09. 15:45

Kereken 2000 hektárnyi erdős-bozótos területet vásárolt fel Új-Dél-Wales állam kormánya a délkelet-ausztráliai partok mentén, hogy azt nemzeti parkká alakítsa a koalák és más veszélyeztetett fajok védelme céljából.

Az AAP ausztrál hírügynökség hétfői jelentése szerint az állam déli részén fekvő Monaróban, az északi Yamba közelében és a keleti Taree mellett vettek meg egy-egy, a koalák fennmaradása szempontjából fontos fás terület.

,,A koalák életterének növelésével is el akarják érni azt a “stratégiai célt”, hogy 2050-ig megduplázódjon az erszényes növényevő állatok száma” – közölte James Griffin, az állam környezetvédelmi minisztere.

A nemzeti parkok területének megnövelése a koalákon kívül veszélyeztetett fajok “hihetetlen sokaságának” nyújt védelmet – mondta a miniszter, ezek között említve a hosszúorrú potorót (egy erszényespatkányféle) és a baglyokat.

A szövetségi kormány februárban sebezhetőről veszélyeztetettre változtatta az Új-Dél-Wales és Queensland államban élő koalák természetvédelmi státuszát, ami lehetővé teszi, hogy a hatóságok jobban védjék az állatokat. Az egymás követő aszályok, erdőtüzek, a betegségek és az élőhelyvesztés miatt az elmúlt 20 évben jelentősen csökkent a koalapopuláció Ausztráliában.

A Természetvédelmi Világalap (WWF) szerint csak a 2019 augusztusa és 2020 márciusa között tomboló nagy tűzvészben több mint 60 ezer koala pusztult el, sebesült meg vagy menekült el élőhelyéről.

Kapcsolódó témák: #állatvédelem | #koala | #természetvédelem |