Hirdetés
Koronavírus

Enyhén, de nőtt a szennyvízben a vírus örökítőanyaga

Hajba Ferenc
2020.08.10. 13:14

Győrben még alacsony szinten stagnál, viszont Budapesten és Debrecenben már enyhén emelkedett a koronavírus örökítőanyagának mennyisége – derül ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ sajtóközleményéből.

Hirdetés

A Nemzeti Népegészségügyi Központ által végzett szennyvízvizsgálatok a 32. héten Budapesten és Debrecenben is enyhén növekedő tendenciát mutattak ki a vírus örökítőanyagának mennyiségében -írják.

A nemzetközi tapasztalatok szerint a szennyvízben kimutatható koncentrációnövekedés 4-10 nappal előzi meg a tünetes megbetegedések számának növekedését.

Hirdetés

A vizsgálatok májusban a fővárosban kezdődtek, jelenleg heti mintavétel történik a Budapestet ellátó három szennyvíztelepen, a megyeszékhelyeken, és néhány vidéki városban. A többi mintavételi helyszínen jelenleg még alacsony szinten stagnál a vírus örökítőanyag mennyisége a szennyvízben. 

A közlemény utal rá: A vírus örökítőanyagát nemcsak a tünetekkel rendelkező, hanem a tünetmentes fertőzöttek, illetve az újonnan fertőződött, tüneteket még nem mutató betegek is ürítik. A szennyvízben észlelhető vírus örökítőanyag mennyisége az adott szennyvíztisztító telep által ellátott lakosság fertőzöttségével van összefüggésben.

Kapcsolódó témák: #koronavírus |
likeold
a fb oldalunkat