Hirdetés

A második ütemben is fontosak a szabályok

Illusztráció: O. Jakócs Péter
Győr+
2020.05.18. 11:42

Az elmúlt napokban mérsékelt, de egyértelmű emelkedés volt igazolható a járványügyi számadatokban, ezért kérjük, hogy tartsák be a szabályokat, amelyekkel a fertőződés továbbadásának lehetőségét megakadályozhatjuk – hangsúlyozta Dr. Müller Cecília, országos tisztifőorvos az operatív törzs hétfő délelőtti sajtótájékoztatóján.

Hirdetés

Dr. Müller Cecília ismertette: hétfőn 3535 igazolt fertőzöttet tartanak nyilván Magyarországon, az aktív fertőzöttek száma ennél jóval kevesebb, 1673 fő. 1400-an meggyógyultak, 462 fő elhunyt, akik jellemzően 65-80 év felettiek, és valamilyen krónikus betegségben szenvedtek. Az elhunytak száma 11 fővel emelkedett. 568-an szorulnak kórházi ellátásra, közülük 46-an vannak lélegeztetőgépen.

Mérsékelt, de egyértelmű emelkedés volt tapasztalható az elmúlt napok járványügyi számadataiban, ezért kérik, hogy a védelmi intézkedések második ütemében is tartsuk be a szabályokat, amelyekkel a fertőződés továbbadásának lehetőségét megakadályozhatjuk.

Hirdetés

Hétfőtől új szabályok lépnek életbe, a fővárost és a vidéket külön figyelik. A fertőzöttek 45% -a Budapesten, míg 55%-a vidéken van.

Forrás: koronavirus.gov.hu/MTVA Sajtóadatbank/MTI

Hétfőtől az egészségügyi szolgáltatások újabb köre vehető igénybe, megkezdődtek például az elektív, tervezett műtétek. Prioritást élveznek a szív- és érrendszeri megbetegedések.

Dr. Müller Cecília arról is beszélt, a nyári táborok szervezése elkezdődhetett, ám ez egyelőre a napközbeni ellátást biztosító táborok számára engedélyezett, a bentlakós táborok esetében további döntés fog születni. Kiemelte, nagyon fontos, hogy csak egészséges gyermek és egészséges személyzet legyen a táborokban, ehhez egy nyilatkozatot szükséges kitölteni. Ha a táboroztatás alatt betegedne meg valaki, a tábornak elkülönítőt kell létrehoznia, s ott ellátnia. Ha 300 fő feletti tábort szerveznének, kötelező az orvosi ellátás biztosítása helyben. Minden tábor szervezését megelőzően rovar- és rágcsálóirtást kell végezni, illetve a tisztító- és fertőtlenítőszereket gyermekektől szigorúan elzárva kell tartani. Előnyben részesítik a szabadtéri sporttáborokat, zárt térben elsősorban a kiscsoportos foglalkozásokat javasolnak.

Fónagy János, parlamenti ügyekért felelős államtitkár arról számolt be: az átvett rezsiutalványokat 2020. május 31-ig lehet felhasználni. A veszélyhelyzetre való tekintettel a beváltás csak a postán lehetséges. Fónagy János arra kéri az érintetteket, ne hagyják az utolsó pillanatra a felhasználást.

Kiss Róbert rendőr alezredes ismertette, a kijárási korlátozás szabályainak megszegése miatt 51 382 szabálysértést észleltek a rendőrök. 26 755 figyelmeztetést adtak, 13 132 helyszíni bírságot szabtak ki és 11 495 feljelentést tettek.

Közölte, hétfőtől az ország teljes területén megszűnt a kijárási korlátozás, ezzel Budapesten és Pest megyében is elindult a járványügyi védekezés második üteme. Az új intézkedésekről bővebben ITT olvashatnak.

Arról is szó esett: nem csak Nagylaknál, már az Ártándi határátkelőn is engedélyezik a belépő tranzitforgalmat Magyarországra, 6 és 24 óra között. A tranzitutasoknak a lehető legrövidebb idő alatt kell áthaladni az országon, és csak az arra kijelölt pihenőkön, benzinkutakon állhatnak meg.

Kapcsolódó témák: #koronavírus |
likeold
a fb oldalunkat