Hirdetés

Elkészült a Rába árvízi figyelmeztető rendszere

Fotó: Beledi Márta/archív
MTI
2020.06.02. 14:07

Elkészült a Rába folyón a magyar és osztrák szakemberek által kiépített árvízi figyelmeztető és előrejelző rendszer - közölte a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság.

Hirdetés

Az Európai Unió által az INTERREG program keretében támogatott, 1,9 millió euró összköltségű, 2016-ban indult projektben, a meglévő Rába előrejelző rendszert fejlesztették tovább, hidrodinamikai és hidrológiai modellek aktualizálásával, a számítógépes háttér fejlesztésével, az előrejelző szoftverek frissítésével.

A korszerű, grafikus megjelenítést alkalmazó nagy teljesítményű számítógépes rendszer – különböző árvízi helyzetekben – pontos vízállás és vízhozam adatokat alkalmazva, több lehetséges csapadék, – és elöntés forgatókönyvet is felhasználva alkalmas valós idejű árvízi elöntések előrejelzésére.

Hirdetés

A projekt eredményei segítik a felkészülést, hatékonyabbá teszik a védekezésben részt vevő vízügyi, katasztrófavédelmi és önkormányzati szervek együttműködését, szolgálják a Rába menti térségben élő emberek és javak biztonságát, biztosítják a védekezéshez szükséges információk gyors és hatékony elérhetőségét.

A jelenleg is tartó tesztidőszak 2020 június 30-án zárul le, ezt követően állítják az árvízi figyelő és előrejelző rendszert folyamatos használatba.

Kapcsolódó témák: #fejlesztés | #Győr | #környezetvédelem |
likeold
a fb oldalunkat