Hirdetés

Elhunyt Schnöller Geyza, a filmgyártás szerelmese

Győr+
2022.08.18. 17:28

Szomorú hírt kapott a televíziós és filmes szakma augusztus 16-án hétfőn: Schnöller Geyza filmoperatőr, rendező és fotóművész 80 éves korában örökre letette a kamerát.

Hirdetés

Haláláról lánya, a nemzetközileg is magasan jegyzett operaénekesnő, Schnöller Szabina értesítette édesapja tisztelőit.

A filmoperatőrként, rendezőként és fotóművészként is tevékenykedő Schnöller Geyza pályáját az 1960-as években kezdte a Magyar Televízióban mint világosító. Később segédoperatőrként dolgozott, s nagyon rövid időn belül már operatőrként bizonyította tehetségét és alázatát. Hívta a Sportfilm Stúdió, így átigazolt a Magyar Televízióból. Először ott is operatőrként bizonyított, majd később éveken keresztül volt igazgatója a Sporfilmnek, pontosabban egészen addig, amíg meg nem szűnt.

Schnöller visszatért a Magyar Televízióba és egészen nyugdíjazásáig számos produkcióban dolgozott operatőrként. A 80 éves korában elhunyt szakember egész életében a filmszakmában dolgozott, élete utolsó pillanatáig a fényképezés és a filmgyártás szerelmese maradt.

Szinte mindig kamerán keresztül látta a világot…

Munkásságát többször is elismerték, így 1968-ban, 1970-ben, 1971-ben és 1983-ban is díjazták a Cortina d’Ampezzo Nemzetközi Sportfilmfesztiválon, illetve a Torinoi Nemzetközi Sportfilmfesztiválon 1980-ban és 1983-ban is méltatták.

Főbb művei: Kajakozás”, „Tűlevélen“, „Derecskei aranyak”, „Óvodások olimpiája“, „Mű és toronyugró IBV (rendező-operatőr), „Ó-Európa”, „Kecskemét 1-2“, „Néma barátok kolostora”, „Hűséges az Isten?“, „Az ikon születése”.

Schnöller Geyza elvesztésével a magyar filmes szakma ismét szegényebb lett egy elhivatott szakemberrel egy igazi „kamera-függővel” aki egész életét a hivatásának szentelte...

Kapcsolódó témák: #film | #gyász | #Gyászhír | #operatőr |
Hirdetés