Hirdetés

Elaltatták Freyát a rozmárt Norvégiában

Fotó: Depositphotos.com
MTI
2022.08.14. 19:46

Elaltatták a rozmárt, amely valóságos tömegeket csődített az Oslói-fjordhoz, és a hatóságok - a halászati hivatal - úgy ítélték meg, hogy emberéleteket veszélyeztet.

Hirdetés

A hatszáz kilós nőstény rozmár, Freya, amely a skandináv mitológia szerelem és szépség istennőjéről kapta a nevét, július 17. óta a főváros partmenti vizeiben fürdőzött.

A hatóságok figyelmeztetése ellenére hatalmas tömegek tódultak a közvetlen közelébe, fényképezkedtek vele, sőt, Freya szívesen mászott fe bele kisebb csónakokba, megrongálva a vízi járműveket.

A rozmár védett állat. Múlt hónapban a hatóságok még abban reménykedtek, hogy Freya jószántából távozik, és csak végső esetre tartogatták az elaltatását.

A múlt heti megfigyelés során nyilvánvalóvá vált, hogy az emberek továbbra is figyelmen kívül hagyták a figyelmeztetést, hogy tartsák magukat távol a rozmártól. A hivatal úgy ítélte meg, nagy a veszélye annak, hogy a kimerült állat emberre támad.

Felmerült annak a lehetősége is, hogy az állatot máshová szállítják, de a hatóságok szerint ez nem volt járható út.

„Megértjük, hogy a döntésünk hogyan hat majd a közönségre, de bizonyos vagyok abban, hogy ez volt a helyes út” – mondta Frank Bakke-Jensen, a Halászati Hivatal vezetője. “Nagyon sajnáljunk az állatot, de az emberi életnek és biztonságnak elsőséget kell élveznie” tette hozzá.

Az atlanti-óceáni rozmárok általában az Északi-sarkvidéken élnek. Nem szokásos, de nem is példa nélküli, hogy leúsznak az Északi- vagy a Balti-tengerre. Egy Wally évre keresztelt másik rozmárt tavaly egy walesi strandon, sőt a vízi mentők dokkjában láttak.

Fotó: Depositphotos.com

Kapcsolódó témák: #állatvédelem | #állatvilág | #Norvégia |
Hirdetés