Hirdetés
Közlekedési kultúra

Egymást riaszthatják az autósok egy alkalmazás segítségével

Fotó: Győr+
Mireider Máté
2021.01.24. 14:17

Mindenkivel előfordult már, hogy égve hagyta a fényszórót, vagy az egyik ablak lehúzva maradt, vagy olyan helyen parkolt ahol akadályozta a forgalmat. Ilyenkor rendszerint másnap szembesülünk a valósággal, és jó esetben csak az akkumulátort kell feltölteni.

Hirdetés

Az ingyenesen használható Autóőrszem applikáción keresztül a rendszámot beírva tudnak egymásnak üzenni az autósok. Jelenleg több mint 40 ezer rendszámot regisztráltak, és már Viberen, illetve Facebook Messengeren keresztül is küldhető riasztás. 

Az Autóőrszem ötlete saját tapasztalat alapján született meg egy fiatal magyar pár fejében, akik maguk is többször hagyták felkapcsolva járművük lámpáját, így lemerítve az akkumulátort. Ekkor vált bizonyossá számukra, hogy szükség van egy olyan mobiltelefonos alkalmazásra, ahol az autósok tudnak egymásnak üzenni. Természetesen nem vezetés közbeni üzengetésről van szó, hanem olyan hétköznapi dolgokról, hogy figyelmetlenségből rossz helyen parkoltunk, vagy épp égve hagytuk a fényszórót. Ezért megalkották az Autóőrszem applikációt, amely segítségével könnyedén üzenhetnek egymásnak az autótulajdonosok.

Hirdetés

Autós közösségépítés

Az Autóőrszem segítségével csupán pár kattintással üzenni lehet az autó tulajdonosnak, ha valaki problémát észlelnek egy gépjárművel kapcsolatban.  Például, ha rossz helyre parkolt, épp elvontatják, vagy ha bekapcsolt a riasztó. De ha a műszaki állapotában érzékelnek problémát, mint csöpögő olaj vagy lapos kerék, akkor is azonnal lehet jelezni a tulajdonosnak.

„Az alkalmazás még 2019-ben látott napvilágot. A visszajelzéseknek köszönhetően mára sikerült olyan funkciókkal bővíteni, ami lehetővé teszi, hogy bárki szívesen használja az applikációt. Nagyon egyszerű használni, be kell írni a rendszámot, akinek tulajdonosát riasztani szeretnénk és bejelölni, hogy miről szeretnénk értesíteni.

– mondja Molnár József, az Autóőrszem alapítója.

“Már lehetőség van szabadszavas üzenetküldésre is, amit a felhasználók kérései alapján építettünk be a rendszerbe. Szeretnénk, ha nem mennének el az emberek az olyan problémák mellett, ami pár kattintással orvosolható, és másnak óriási segítség. Az applikációval a célunk az autós-kultúra fejlesztése, egy autós közösség elindítása, ahova bárki csatlakozhat, aki szeretne segíteni a másiknak” – részletezi Molnár József.

Az autóval nem rendelkezők is tudnak segíteni, ugyanis Facebook Messenger vagy Viber segítségével is tudnak riasztást küldeni a nem regisztrált, de segíteni akaró járókelők.

Van matrica is, amivel jelezni tudják az autósok, hogy használják az Autóőrszem applikációt. Ez megkönnyíti a riasztást küldők dolgát, hiszen azonnal látják, hogy meg fogja kapni az információt az autótulajdonos.

Az Autóőrszem attól lesz sikeres, hogy ha minél több rendszámot regisztrálnak, hiszen csak akkor kaphatja meg valaki a riasztást, ha regisztrálta saját rendszámát.

Egy rendszámnak egy jogosultja lehet, de több személy is kaphat értesítést, ha a tulajdonos úgy határoz. A felhasználók a rendszámra tudnak üzenetet küldeni. A rendszer anonim, nem derül ki, hogy személy szerint kihez tartozik a gépkocsi vagy hogy ki küldte az riasztást.  

Fontos része volt a fejlesztésnek a visszaélések minimalizálása, ezért számos óvintézkedést tettek már az első pillanatban az Autóőrszem megálmodói. Például a riasztást kapó autótulajdonos értékelheti, hogy értékes volt-e az információ, így ha valaki hamis riasztásokkal próbálkozik, vagy nem a célnak megfelelően használja az applikációt, akkor inaktiválni tudják a fiókját.

Együttműködés a magyar autósokért

Annak érdekében, hogy minél több autó élvezhesse az autóőrszemek figyelmét, nem volt kérdés, hogy az Autóőrszem támogatja az Oszkár telekocsi együttműködési kezdeményezését:

„Mi is többször láttunk már olyan autóst, akinek meghibásodott a féklámpája, sőt, elhagyott rendszámtáblát is találtunk. Ilyenkor megnéztük az Oszkár rendszerében a rendszámot, hátha a felhasználóink között szerepel az autós, és tudunk neki üzenni.

– fejtette ki Prácser Attila, az Oszkár telekocsi egyik alapítója.

“Szóval már az Oszkárnál is felmerült, hogy kellene erre valamilyen megoldást fejleszteni a rendszerben, ha már Magyarország egyik legnagyobb autós közösségét építettük fel. Amikor megtudtuk, hogy az Autóőrszem csapata pont erre a problémára kínál megoldást, egyértelművé vált, hogy érdemes lenne együttműködnünk. Az Oszkár rendszerében jelenleg közel 160 ezer regisztrált autós található meg, összesen több mint 200 ezer rendszámmal. Utasokkal együtt 840 ezer felhasználóról beszélünk” – érzékelteti az adatbázis nagyságát az alapító.

Az együttműködés eredményeként azok az értesítések, amik olyan rendszámra érkeznek, amik még nincsenek regisztrálva az Autóőrszem rendszerében, továbbításra kerülnek az Oszkárhoz. Ha az adott rendszám szerepel az ottani rendszerben, akkor a címzett tulaj megkapja az értesítést.

Magyarországon ma nagyjából 3,8 millió autó van – mondja Molnár József. Látható, hogy a rendszer megfelelő működéséhez több felhasználóra van szükség, de az Autóőrszem Facebook-oldalán így is aktív, segítő közösséget találunk.

Az adatvédelemre nagy hangsúlyt fektettek az együttműködés tervezésekor: a rendszámnak csupán a kódolt alakja és a hozzá tartozó üzenet utazik a két rendszer között, mindez titkosított kapcsolaton keresztül. Így az Oszkárnak nem lesz tudomása róla, hogy ki küldte a riasztást, az Autóőrszem pedig nem fogja tudni, hogy az adott rendszám, amire a bejelentés érkezett, kihez tartozik, csupán arról értesül, hogy sikerült-e az Oszkáron kézbesíteni az üzenetet.

Az Autóőrszem fejlesztése természetesen itt nem áll meg, a felhasználói visszajelzések és kérések alapján további újítások várhatóak, mint a zónaterület alapján történő riasztás, de tervezik az aktív felhasználók jutalmazását is.

Az Autóőrszem egyaránt elérhető Android és iOs rendszerű telefonokra is.

Kapcsolódó témák: #Autós hír | #okostelefon | #technika | #technológia |
likeold
a fb oldalunkat