Hirdetés
Egészségügyi Világszervezet

Koronavírus: ne dőlj be mindennek!

Illusztráció: Pixabay
MTI
2020.02.24. 17:07

A fokhagyma nem véd meg az új típusú koronavírustól, a társállatok pedig nem terjesztik a fertőzést - egyebek közt ez tudható meg az Egészségügyi Világszervezet (WHO) honlapján, amelynek egy új, Myth Busters című oldalán hadat üzentek a COVID-19-cel kapcsolatos "híreszteléseknek, féligazságoknak és álhíreknek".

Hirdetés

“Már nemcsak egy járvány (epidémia) ellen harcolunk, hanem egy infodémia ellen is. Az álhírek gyorsabban és könnyebben terjednek, mint ez a vírus, és ugyanolyan veszélyesek” – panaszolja az új internetes oldalon Tedros Adhanom Ghebreyesus, a WHO főigazgatója.

A “mítoszromboló” oldalon az Egészségügyi Világszervezet pontokba szedve, közérthető nyelven foglalkozik a koronavírussal kapcsolatos kérdésekkel. A válaszokból kiderül például, hogy a mostani járvány eddigi szakaszában nincs bizonyíték arra, hogy a fokhagyma megvédene a fertőzéstől – “bár egészséges és antimikrobiális hatású ételről van szó” – , és arra sincs, hogy házi kedvenceink, a kutyák és a macskák, megfertőződhetnek a kórral, “mindazonáltal ajánlatos az alapos kézmosás az állatokkal való érintkezés után”.

Hirdetés

A kézszárítók nem ölik meg a koronavírust, viszont védekezésképpen ajánlatos gyakran kezet mosni és utána a kezünket szárazra törölni például papírtörülközővel.

A WHO nem tanácsolja az UV-sugarak használatát, mert bőrirritációt okozhat, és a bőr alkohollal vagy klórral való bekenése sem segít, ha már a szervezetben van a kórokozó. Nem pusztítja el a koronavírust a szezámolaj sem – számol le egy további mítosszal a világszervezet.

Vannak olyan kémiai fertőtlenítőszerek, amelyek képesek elpusztítani a vírust a felületeken, ilyenek a fehérítő- vagy klóralapú fertőtlenítők, egyes oldószerek, a 75 százalékos etanol, a perecetsav és a kloroform. Ezeket lehet használni tárgyak felületének fertőtlenítésére, de nem szabad a bőrre kerülniük.

Nem véd meg a megfertőződéstől az sem, ha rendszeresen sóoldattal öblögetjük az orrunkat, noha van némi bizonyíték arra, hogy közönséges meghűlésből egyesek gyorsabban meggyógyulhatnak a sós öblögetéssel, légúti fertőzésekből azonban nem.

Az antibiotikumok és a tüdőgyulladás ellen használt oltóanyagok nem nyújtanak védelmet a koronavírussal szemben, mert csak a baktériumokkal szemben hatásosak, a COVID-19 ellen külön ellenszer szükséges, amelynek kifejlesztésén már dolgoznak, “és ezeket az erőfeszítéseket a WHO is támogatja”.

Az Egészségügyi Világszervezet szerint veszélytelen a Kínából érkező levelek vagy csomagok átvétele, mert korábbi vizsgálatokból már tudható, hogy a vírusok nem sokáig maradnak életben ezek felületén.

Kapcsolódó témák: #koronavírus |
likeold
a fb oldalunkat