Hirdetés
Véradás

Bővülnek a plazmagyűjtési pontok

Fotó: O. Jakócs Péter
Győr+
2021.01.13. 14:32

Az Országos Vérellátó Szolgálat fejlesztésének köszönhetően jelentősen megnövekszik a koronavírus-fertőzöttek gyógyításához szükséges plazmagyűjtési pontok száma és kapacitása Magyarországon.

Hirdetés

Az Országos Vérellátó Szolgálat, az Operatív Törzs támogatásának eredményeként új készülékeket szerzett be a nemrégiben gyógyult koronavírusos betegektől történő speciális plazmagyűjtéshez.

Január második hetében az OVSz Közép-magyarországi Regionális Vérellátó Központjában is megtörtént az első speciális plazmagyűjtés, amelyet a koronavírus-fertőzésben szenvedő magyar betegek gyógyításához használnak fel.

Hirdetés

A következő hetekben minden megyeszékhelyen lévő vérellátóban ugyanilyen berendezések kerülnek telepítésre, ezáltal országos lefedettséget biztosítva, a plazmaadás lehetőségét egyszerűbbé, könnyebben hozzáférhetővé téve az alkalmasnak minősült jelentkezők számára.

Az OVSz hangsúlyozza, hogy jelenleg nemcsak a véradások folyamatosságára van nagy szükség, hanem arra is, hogy minél többen jelentkezzenek plazmadonornak, a speciális vérkészítményre szoruló betegek ellátásának érdekében. Országosan eddig az OVSz szervezésében 500, az Orthoseráéban 250 speciális plazmaadás történt.

A legközelebbi véradási helyszínekről és időpontokról, továbbá a plazmaadásra való alkalmasság elbírálását szolgáló mintaadás feltételeiről a www.ovsz.hu oldalon lehet tájékozódni.
Kapcsolódó témák: #egészségügy | #koronavírus | #véradás |
likeold
a fb oldalunkat