Közlekedés

Beszéljünk a követési távolságról!

Fotó: kreszvaltozas.hu
Győr+
2022.08.05. 18:29

Európa több országában a „két másodperces szabály” szolgál alapul a biztonságos követési távolság meghatározására. – írja a kreszvaltozas.hu.

Autópályákon többször látni olyan felfestéseket, illetve az út melletti óriásplakátokat, amelyek a két másodperc követési távolság megtartására hívja fel a sofőrök figyelmét. Az elmélet szerint időben legalább ekkora követési távolságot tartva marad ideje az autóvezetőknek hatékonyan lereagálni az előttük történő eseményeket. Ez akkor fontos, ha a távolságbecslés nehezen megy: meg kell figyleni, hogy az adott sebességgel 2 másodperc alatt mennyit halad az autó, és azt a távolságot érdemes megtartani. Így például 130 km/óra sebességgel haladva legalább 70 méter, 100 km/óra esetében pedig 50 méter követési távolság adódik.

A két másodperc egy hozzávetőleges érték, mert a reakcióidő alatt megtett út, valamint a fékút hossza számos tényezőtől függ (a sofőr képességeitől, az autó műszaki állapotától, az útviszonyoktól). A járművezetők reakció ideje egyénenként eltér, általában 0,8–1,5 másodperc között változik. Az idősebbek reakcióideje általában hosszabb, de rontja a figyelmetlenség, valamint a fáradtság is – nem beszélve a szeszesitalok hatásáról.

A ráfutásos balesetek nagy száma alapján az autóvezetők közül sokan rosszul ítélik meg a biztonságos követési távolságot. Nem veszik figyelembe például, hogy változó közlekedési környezetben a szükséges követési távolság mértéke dinamikusan változik: például a haladási sebesség növekedésével arányban nagyobb követési távolság szükséges. 

Egy dinamikusan változó forgalmi szituációban könnyű elveszteni a “fonalat”, így ami pár másodperccel korábban még biztonságos távolságnak számított, az az adott pillanatban már nem az.

A követési távolság forgalmi helyzettől függően változó mértékére utal a KRESZ is, hiszen a biztonságos követési távolság mértékét konkrétan – azaz méterben, vagy időtartamban – nem határozza meg. A 27. § (1) bekezdése így fogalmaz:

„Járművel másik járművet csak olyan távolságban szabad követni, amely elegendő ahhoz, hogy az elöl haladó jármű mögött – ennek hirtelen fékezése esetében is – meg lehessen állni.”

A 3500 kg megengedett legnagyobb össztömeget, illetve a 7 métert meghaladó hosszú járművekre és járműszerelvényekre lakott területen kívül az is előírás, hogy olyan követési távolságot kell tartaniuk, amely lehetővé teszi legalább egy személygépkocsi előzést követő biztonságos besorolását. A KRESZ szerint ugyanakkor nincs szükség ilyen mértékű követési távolságra az egy nyomon haladó járművek követése esetén, valamint az előzés megkezdése előtt.

Forrás és fotó: kreszvaltozas.hu

Kapcsolódó témák: #baleset-megelőzés | #közlekedés | #KRESZ | #rendőrség |