Török rendőrség:

Beismerő vallomást tett az isztambuli merénylet elkövetője

MTI Pixabay
2022.11.14. 16:50

Beismerő vallomást tett az a fiatal, szíriai állampolgárságú nő, akit a hat halálos áldozatot és 81 sebesültet követelő isztambuli robbantás elkövetésével gyanúsítanak - írta a török média a helyi rendőrségre hivatkozva hétfőn.

Ahlám Albasír beismerte, hogy vasárnap délután pokolgépet helyezett el Isztambul egyik legforgalmasabb sétálóutcájában, az Istiklalon. Azt is elismerte, hogy a terrorszervezetként nyilvántartott Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) megrendelésére hajtotta végre a robbantást, és az észak-szíriai Kobaniból kapta a parancsokat. A nőt a török média szerint a PKK titkosszolgálata képezte ki.

A Törökországban betiltott PKK ugyanakkor visszautasította a felelősséget a merényletért. A Kurdisztáni Munkáspárthoz közeli ANF hírügynökség honlapján megjelent közlemény szerint a szervezet úgy fogalmazott, hogy számára szóba se jöhet egy támadás civilek ellen török területen. Hangsúlyozta, hogy nem támogatnak olyan támadásokat, amelyek közvetlenül civilek ellen irányulnak.

A PKK hangsúlyozta, hogy a török kormány vádaskodásaival egyebek között a kurd milíciák ellen bevetett vegyi fegyverekről akarja elterelni a figyelmet. Az ankarai vezetést nemrég azzal vádolták meg, hogy vegyi fegyvereket vetett be a PKK állásai ellen Észak-Irakban egy katonai művelet során. Törökország tagadja ezeket az állításokat.

A szíriai kurdok vezette Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű milíciaszövetség – mozgalmi nevén – Mazlúm Abdiként ismert kurd parancsnoka szintén cáfolta, hogy az SDF-nek köze lett volna az Isztambulban történtekhez.

Süleyman Soylu török belügyminiszter hétfő hajnalban bejelentette, hogy őrizetbe vették a vasárnapi merénylet fő elkövetőjét, aki vélhetőleg a az északnyugat-szíriai Afrín térségében jutott át a szíriai-török határon. A fiatal nőt több gyanúsítottal együtt egy az isztambuli Kücükcekmecében található lakásban tartóztatták le, ahol nagy mennyiségű, eurót, aranyat, pisztolyt és lőszereket találtak. Soylu szerint a gyanúsított Görögországba akart menekülni.

Az isztambuli főügyészség nagyszabású nyomozást indított a nagy erejű, TNT-vel végrehajtott támadás után, amelynek csak török halottjai vannak. Egyebek között egy kilencéves kislány és édesapja, illetve egy 15 éves kamaszlány és édesanyja is életét vesztette.

A belügyminiszter tájékoztatása alapján eddig 46 embert vettek őrizetbe.

A merényletet követően Ankara visszautasította az Egyesült Államok részvétnyilvánítását arra hivatkozva, hogy Washington a “kobani kurd terroristák támogatója”. Soylu leszögezte: át kell gondolni, hogy Törökország milyen kapcsolatot akar fenntartani egy olyan állammal, amely terroristákat pártfogol.

Ankara korábban is gyakran kifogásolta, hogy az Egyesült Államok támogatja a törökök által a PKK bábjának tekintett szíriai Népvédelmi Egységeket (YPG). Az YPG Washington helyi szövetségese volt az Iszlám Állam dzsihadista szervezet elleni harcban. Kobaniban 2015-ben nagy csata zajlott, amelynek következtében a kurd csapatok nyugati támogatással kiszorították a dzsihadistákat a térségből. A város jelenleg a SDF felügyelete alatt áll, amelynek az YPG is része.

Isztambulban legutóbb 2016 szilveszterén követtek el merényletet a Boszporusz partján található Reina klubban. Törökország 2015 és 2017 között számos véres terrortámadás helyszíne volt, amelyek túlnyomó többségét az Iszlám Állam vagy a Délkelet-Törökországban 1984 óta fegyveres felkelést folytató PKK hajtotta végre.

Kapcsolódó témák: #Isztambul | #merénylet | #robbantás |