Robbantás Isztambul belvárosában: sok halott és sérült

MTI | Fotó: Pixabay
2022.11.13. 16:10

Robbanás történt vasárnap délután közép-európai idő szerint 14.20 óra körül Isztambul népszerű sétálóutcájában, az Istiklalon, a detonációnak az első vizsgálatok szerint négy halottja és 38 sebesültje van - írta Ali Yerlikaya, Isztambul tartomány kormányzója hivatalos Twitter-fiókján.

Cikkünk frissül!

18.07: Nem tudni magyar áldozatról vagy sérültről

A jelenleg rendelkezésre álló információk alapján nincsen magyar áldozata vagy sérültje az isztambuli robbantásnak – tájékoztatta Paczolay Máté külügyi szóvivő az MTI-t vasárnap. Elmondta: “az ankarai nagykövetségünk és az isztambuli főkonzulátusunk folyamatosan kapcsolatban áll a török külügyminisztériummal, valamint az országos, illetve helyi rendőri szervekkel, emellett az illetékes konzuljaink a nap 24 órájában készek fogadni a segítségre szoruló magyarok megkereséseit”.

Hozzátette, eddig három magyar állampolgár kereste fel a konzuli szolgálatot, ők turistaként tartózkodnak a városban és a robbanás helyszínétől mindössze 40 méterre található hotelben tartózkodnak.

Közölte, “folyamatosan tartjuk velük a kapcsolatot, valamennyien jól vannak, nem esett bántódásuk és az eredeti terveiknek megfelelően a napokban elhagyják Törökországot”. A tájékoztatás szerint a magyar képviseletek a továbbiakban is szorosan nyomon követik az eseményeket, a konzuli szolgálat pedig szükség esetén kész minden lehetséges segítséget megadni. Az Isztambulban tartózkodó magyarok a nap 24 órájában segítséget tudnak kérni a következő zöldszámon: 003680368036.

A törökök „terrorszagot éreznek”

17.23: Erdogan kijelentette: előkerítik és méltó módon megbüntetik a támadás elkövetőit, hozzátéve: talán nem lenne helyes egyértelműen terrorcselekménynek nevezni a történteket, de – mint fogalmazott – “terrorszagot” éreznek. Az első vizsgálatok szerint egy nő szerepet játszott a robbantásban – jelezte. Törökországot és a török népet, ahogy eddig, úgy ezután sem lehet terrorizmussal rabul ejteni – húzta alá.

16.32: Erdogan “támadásnak” minősítette a véres isztambuli robbanást

Aljas támadásnak minősítette Recep Tayyip Erdogan török elnök vasárnap esti sajtótájékoztatóján a délutáni véres isztambuli robbantást, amelynek információi szerint hat halottja és 52 sebesültje van. Erdogan felszólalásában nyomatékosította, hogy előkerítik a támadás elkövetőit. A detonáció közép-európai idő szerint 14.20 óra körül történt Isztambul népszerű sétálóutcájában, az Istiklalon. Az NTV török hírtelevízió úgy tudja, hogy Süleyman Soylu belügyminiszter és Bekir Bozdag igazságügyminiszter is Isztambulba tart.

Korábban írtuk: Robbantás Isztambulban

16.10. A robbanás eredete egyelőre ismeretlen, az esettel kapcsolatban a hatóságok hírzárlatot rendeltek el. A történteket követően nagy számban rendőr-, mentő- és tűzoltóegységek érkeztek a helyszínre. A sérülteket kórházba szállították. A biztonsági szervek lezárták a sétálóutcát a forgalom elől.

Kapcsolódó témák: #Isztambul | #robbantás |