Hirdetés
Kormányinfó

Kormányinfó: biztosítva van az üzemanyag-ellátás!

Fotó: Gulyás Gergely Facebook oldala
Győr+
2022.03.10. 21:22

Marad a benzinárstop és biztosított az üzemanyag-ellátás Magyarországon címmel Kormányinfót tartott Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Hernádi Zsolt Mol-elnök-vezérigazgató március 10-én, csütörtökön este fél 10-kor.

Hirdetés

“Szeretném egyértelművé és világossá tenni, hogy a kormány kitart a benzinárstop mellett– kezdte Gulyás Gergely a csütörtök esti tájékoztatót. Elmondta, a megnövekedett infláció elleni intézkedések, mint az élelmiszerárstop, benzinárstop, vagy a rezsicsökkentés fenntarthatóak, a felröppent hírek, miszerint az üzemanyag-ellátás veszélybe került, valótlanok.

Tájékoztatott továbbá, hogy a kormány döntése értelmében a 7,5 tonna feletti gépjárművek és a 3,5 tonna feletti külföldi gépjárművek csak a nagy nyomású kutakon tankolhatnak piaci áron. Kivételt képeznek ez alól a mezőgazdasági erőgépek, melyekre továbbra is a 480 forint/literes ár vonatkozik. “A kormány 20 forinttal csökkenti az üzemanyagok jövedéki adóját– tette hozzá a miniszter.

Hirdetés

A kormány utasította továbbá a rendőrséget, hogy rémhírterjesztés miatt indítson eljárást azokkal szemben, akik valótlan információkat közölnek az üzemanyagellátás leállásáról. Ugyancsak eljárást indítanak azokkal szemben, akik szállításra nem alkalmas tárolókba töltik a benzint. A rendelet csütörtök este 10 órakor lép hatályba.

A miniszter végül tájékoztatott arról is, hogy péntek este 10 órától kedd 10 óráig kamionstop lesz.

Gulyás Gergely után szót kapott Hernádi Zsolt, aki mindenkit megnyugtatott arról, hogy biztosítva van a megfelelő üzemanyag-ellátás. A Mol-vezérigazgatója elmondta: a kutakon megnövekedett forgalom oka a benzinturizmus volt. A vásárlások 10 százaléka pánikvásárlás volt” – közölte, majd a logisztikai problémákról beszélt. “Az elmúlt napokban a kereslet elérte a 15 millió litert, a MOL logisztikája pedig nem erre van felkészítve, még úgy sem, hogy egész napos szolgálatban vannak. A korlátozásokra ezért van szükség, normál piaci helyzetben ezt a mértékű megnövekedett keresletet nem lehet kezelni – mondta.

Hernádi Zsolt azt is hozzátette, hogy ha továbbra is növekszik a visszaélésszerű-használat és a benzinturizmus, akkor elképzelhető, hogy további intézkedések kellenek majd.

Kérdésre azt is kiemelte, hogy idő kell ahhoz, hogy a helyzet helyreálljon, s korábbi szintre kerüljön vissza. Úgy fogalmazott: „Ha több kamion beáll tölteni, akkor nem marad az autóknak.” Vagyis, ahogy fogalmazott: a visszaélésszerű-használatot meg kell szüntetni.

Kapcsolódó témák: #kormányinfó | #üzemanyag |
likeold
a fb oldalunkat