Hirdetés
Jin & Jang

Az ember és a természet egysége

Győr+
2020.07.27. 11:44
Hirdetés

„A hagyományos kínai orvoslás filozófiájában nagy hangsúlyt kap az ember és a természet egysége. Életmódunkkal törekednünk kell a harmóniára az egészségünk megóvása érdekében, és tiszteletben kell tartanunk a természet törvényeit” – hangsúlyozza dr. Feng Xiao Ping, a Harmónia Akupunktúra Centrum akupunktúrás szakorvosa.

Hirdetés

„Korábbi cikkünkben már beszéltem a yin és yang egyensúlyának fontosságáról, és azt is említettem, hogy nemcsak idős emberekre jellemző a yang hiánya, hanem az emberek egyre nagyobb százalékára” – mutatott rá dr. Feng Xiao Ping.

A jin–jang elve abból az ősi kínai elképzelésből ered, hogy minden emberi, természeti és világegyetemi jelenség, két egymással ellentétes ősprincípiumból áll, a jinből és a jangból.

Hirdetés

Dr. Feng szerint a jang hiányának specifikus megnyilvánulásai a következők: az arc kékesfehér, szürke, csillogás nélküli és elveszti piros színét. A szervezet ellenálló képessége alacsony, érzékeny az évszakok változására, így hajlamos a megfázásra, érzékeny a hidegre, szélre. Rendszertelen a táplálkozás, rossz az étvágy vagy túlevés történik, székletváltozások, hasi fajdalom jelentkezik. Kevés a mozgás, mozgáskor légszomj, izzadás, pulzusemelkedés lép fel. A nőknél szabálytalan a menstruáció, a férfiaknál korai a magömlés vagy impotencia alakul ki.

De hogyan tehetünk a janghiány ellen? Az akupunktúrás szakorvos elmondta, a hagyományos kínai orvoslás fenntartja az egészséget, támogatja a természethez való visszatérést és a természet törvényét, és igyekszik elérni a következőket. Éljünk többet a természetes környezetünkben, és kövessük a meleg tavasz, a forró nyár, a hűvös ősz és a hideg tél törvényét: a légkondicionáló berendezések gyakori vagy állandó használata ugyanis a testhőmérséklet szabályozó központját teszi tönkre, ugyanígy a téli túlfűtés is ezt eredményezi. Fontos, hogy több szabadtéri tevékenységet végezzünk, legyünk a lehető legtöbbet a természetes fényben, hiszen minden a nap által növekszik. A napfényfürdő a jang növelésének leghatékonyabb módszere, a napsugárzás ugyanis stimulálja a jang energiáját, ahogy az alvás is, ezért igazodjunk a napfelkeltéhez és a napnyugtához.

A jang csí tavasszal születik és nyáron virágzik, majd csökkenni kezd. A jang energia ősszel és télen a föld alatt rejtőzik és készen áll a következő év tavaszára, hogy az erőt felhalmozza. Ugyanez az alvásra is igaz: éjszaka a jang csí pihen, és visszatér másnap reggelre. Ébredés után a test jangja felemelkedik a napsütés során, tele lesz a test életerővel.

Dr. Feng szeretné népszerűsíteni az eredeti formájukban elfogyasztott ételeket is. A hideg ételek károsítják a lépet, a gyomrot és hasi fájdalmat, fáradtságot, valamint egyéb egészséget befolyásoló tüneteket eredményeznek.

„Térjenek vissza az emberi ösztönökhöz, erősítsék meg a szervezetüket testmozgással is, de ennek módját az életkor és a fizikai állapot szerint válasszák meg, hogy a janghiány megszűnhessen” – tanácsolja az akupunktúrás szakorvos, aki szerint a legjobb gyakorlat erre a séta.

Kapcsolódó témák: #napi érdekes | #színes |
likeold
a fb oldalunkat