Hirdetés
Saját költségen kell elvégeztetni

Augusztus elsejétől már nem fizeti az állam PCR teszteket

Illusztráció: Shutterstock/angellodeco
MTI
2020.07.31. 13:56

Szombattól a sárga vagy piros besorolású országból Magyarországra érkezőknek kell fizetniük a kéthetes kötelező házi karantént kiváltó PCR-teszteket - emlékeztetett az országos tisztifőorvos.

Hirdetés

Minden változtatás kockázatot jelentene, és jelenleg jól van beállítva a koronavírus-járvány elleni védekezés szintje – mondta a miniszterelnök a Kossuth Rádióban. Orbán Viktor hozzátette: a legnagyobb veszély most az, hogy külföldről hurcoljuk be a vírust, ezért arra kérte az utazókat, hogy fokozottan figyeljék az országok kockázati besorolását. Ugyanis Magyarország körül egyre több az új koronavírus-fertőzött.

Újabb járványügyi szabályváltozások lépnek életbe holnap Magyarországon – közölte az országos tisztifőorvos a közmédiában. Müller Cecília elmondta: a járványügyileg kockázatos – vagyis a piros és sárga színnel jelölt – országokból hazatérőknek augusztus 1-jétől már saját költségen kell elvégeztetniük a koronavírus-tesztet, ha mentesülni szeretnének a kötelező házi karantén alól.

Hirdetés

Magyarországon újabb 21 embernél mutatták ki a koronavírus- fertőzést, így az ismert aktív esetek száma 556-ra nőtt. Már két hete senki sem vesztette életét a járvány miatt. 3353-an már meggyógyultak. 73 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 6-an vannak lélegeztetőgépen.

Müller Cecília elmondta: a sárga vagy piros besorolású országból Magyarországra érkezőknek továbbra is kötelező 14 napra házi karanténba kell vonulniuk, amit kiválthatnak két negatív PCR-teszttel.

Az országba lépők a határon egészségügyi vizsgálaton esnek át, kapnak egy értesítést a kötelező karantén elrendeléséről, valamint egy piros cédulát, amit kötelesek elhelyezni a lakásuk ajtaján.

Aki mentesüni szeretne a karantén alól, annak az országba lépést követően kérelmet kell benyújtania a területileg illetékes járási hivatalhoz, illetve Budapesten a kerületi hivatalhoz, melynek díja háromezer forint. A kérelmező ezután kap egy rendelkezést, amelynek birtokában a tesztelés idejére elhagyhatja a karantént és felkeresheti az általa választott mintavételi helyet.

Hozzátette: a mintavételi helyek listája megtalálható a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján. A vizsgálatok költségét az egészségügyi szolgáltatók határozzák meg, ezekről érdemes előzetesen tájékozódni.

A tisztifőorvos ismertette: a mintavételi helyek felkereséséhez tömegközlekedési eszközt nem lehet igénybe venni, és előzetesen egyeztetett időpontban, maszkban kell érkezni.

A teszt eredményét e-mailen vagy – az ügyfélkapuval rendelkezőknek – az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Téren keresztül küldik el a laboratóriumok, az eredményről a kérelmezőnek kell tájékoztatni a hatóságot (a területileg illetékes kormányhivatal kerületi vagy a járási hivatal népegészségügyi osztályát).

A sárga besorolású országból érkezők az első negatív PCR-teszt után elhagyhatják a karantént, de kötelező elvégezniük a második tesztet is. A piros besorolású országból érkezők a második teszt eredményéig kötelesek karanténban maradni – mondta Müller Cecília.

Kitért arra is: a karantén, illetve a tesztelés kötelezettsége alól mentesül az, aki a határon bemutat két, a Magyarországra lépést megelőző 5 napon belül, de 48 óra különbséggel elvégzett, negatív PCR-tesztet vagy egy igazolást arról, hogy az elmúlt fél évben átesett a koronavírus okozta betegségen.

Hozzátette: piros besorolású országból külföldi állampolgár nem léphet be Magyarországra, a sárga besorolású országokból belépő nem magyar állampolgárokra ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint a magyarokra.

Kapcsolódó témák: #koronavírus | #Magyar Kormány |
likeold
a fb oldalunkat