Hirdetés
Férfi egészség

A movember jegyében ön is növesszen bajuszt!

Tóth Vivien
2021.11.12. 12:30

A movember mozgalom 2003-ban indult útjára Ausztráliából, ami azóta az egész világon elterjedt. Célja, hogy egy egész hónapon keresztül a férfiak dobják el a borotvát, és a szakálluk megnövesztésével hívják fel a figyelmet a férfiak egészség megőrzésének fontosságára.

Hirdetés

A mozgalomhoz eleinte csupán 30 férfi csatlakozott

Egy baráti társaság sörözés közbeni cseveje alapján indult el az ötlet, hogy fogadásból egy hónapig ne használják a borotvájukat. A poénnak indult kihívásból igazi elkötelezettség lett, amihez a következő évtől azt az üzenetet tűzték ki, hogy a férfinemet fenyegető daganatos megbetegedéseket, és prosztata problémákat ideje komolyabban venni. 

Felismerték, hogy a nők sokkal többet törődnek az egészségükkel, és többet járnak szűrővizsgálatokra, mint a férfiak. A kezdeményezés eredményeképp a résztvevőktől azt kérték, hogy a borotvára költött pénzt adományozzák a prosztatarák gyógyítására.

Hirdetés

Az eleinte szerény számú társasághoz, az évek alatt több millióan csatlakoztak, köztük híres emberek, ami által nemzetközi szintű kampánnyá nőtte ki magát. Az indulás óta több mint 174 millió dollárt sikerült összegyűjteniük, amihez Magyarország is csatlakozott 2009-ben

2015 óta Movember Magyarország Egyesület néven hívják fel figyelmet a szűrővizsgálatokra a férfiaknál. Több civil szervezet és magán egészségügyi központ is részt vesz a kampányban hazánkban, külön szűrőcsomagokat összeállítva a betegségek kiszűrésére.

A férfiak körében a második leggyakoribb halálozási ok

Az időben észrevett és diagnosztizált prosztata daganat jó eséllyel gyógyítható és akár egy vérvétellel is kiszűrhető. Férfiaknál 40 éves kor felett megváltozik a prosztata működése, valamint nagyon gyakori a megnagyobbodás is ennél a szervnél. Leggyakoribb tünete a vizelési nehézség, ami kezeletlenül súlyos fertőzésekhez is vezethet.

Évente átlagosan 4500 férfit diagnosztizálnak prosztatarákkal, aminek a halálozási rátája annyira magas, hogy a férfinemnél a második leggyakoribb halálozási okként tartják számon. Holott az időben diagnosztizált daganat 90%-ban gyógyítható.

Kiemelten fontos lenne, hogy minden 40 év feletti férfi évente eljárjon szűrővizsgálatra, hogy idejében felismerhető legyen a betegség. 

Kapcsolódó témák: #egészség | #férfiak | #korai vizsgálat |
likeold
a fb oldalunkat