Hirdetés

A koronavírus átlépi a magyar határt

Fotó: B.Zhou/Shutterstock.com
Hajba Ferenc
2020.03.01. 07:37

A koronavírus lapzártánk idején már valószínűleg átlépte a magyar határt – ez derül ki a hazai virológusok szakmai véleményéből. A betegség sokak szerint veszélyesebb az influenzánál, a szájmaszk azonban nem véd meg ellene.

Hirdetés

Ügyeleti központot működtet a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs. Az ügyeleti központ e-mail-elérhetősége: koronavirus@bm.gov.hu. A beérkező elektronikus levelekre a központ a lehető legrövidebb időn belül ellenőrzött, hiteles választ küld. A 06-80/277-455, illetve a 06-80/277-456 számú, ingyenesen hívható információs vonalakra kezdeményezett hívásokat a nap 24 órájában az ügyeleti központban fogadják a Nemzeti Népegészségügyi Központ munkatársai.

Hazánkban lapzártakor egyelőre még nincsen regisztrált beteg, azonban egyre közelebb kerül hozzánk a rettegett betegség. Az egri uszodát bezárták, mert a ZF-Eger férfi vízilabdacsapata az elmúlt hétvégén az észak-olaszországi Brescia városában játszott, amely a koronavírus-járvány miatt karantén alá vont térség közvetlen közelében van. Kissé érthetetlen módon, a sportolókat nem tették karanténba, viszont egy magyar gimnazistákból álló kirándulócsoportot – mely ugyancsak a már lezárt terület közelében lakott – azonnal a Szent László Kórház elkülönítőjébe vitték, s két hétig ott is tartják őket megfigyelésre.

Hirdetés

A Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpont Virológiai Kutatócsoportjának FB- oldalán jelent meg egy bejegyzés, amiben tippeket is adnak a megelőzésre.

E szerint az aktív védekezés keretében kerüljük a tömeget, kézfertőtlenítővel mossunk kezet, arcunkat ne érintsük, ne rágcsáljunk tárgyakat – például ceruzavéget, a szemüveg szárát –, találkozáskor ne fogjunk kezet, ne adjunk egymásnak puszit.

Az egyértelmű, hogy hacsak tehetjük, ne utazzunk oda, ahol a koronavírus már megjelent. A koronavírus a légutakat támadja meg. A fertőzés tünetei kezdetben hasonlítanak az influenza vagy egyéb légúti fertőzés tüneteihez: láz, gyengeség, fáradékonyság, légszomj, száraz köhögés.

A virológusok véleménye megoszlik abban, hogy a koronavírus veszélyesebb-e az influenzánál. A szakemberek egy része szerint igen, nagyobb arányban okoz halálos szövődményt, különösen az idősek, a gyengébb immunrendszerű emberek körében. Más szakemberek viszont ennek éppen az ellenkezőjét állítják. Abban azonban egyetértenek: Elképzelhetetlen, hogy Magyarországot kikerülje a járvány, s nálunk ne legyenek fertőzöttek, ezért jobb felkészülni rá. A pánik nem segít, a megelőzés, a védekezés azonban elengedhetetlen.

Televíziós szerkesztő: Ficsór Dávid

Kapcsolódó témák: #koronavírus |
likeold
a fb oldalunkat