Hirdetés

A családoktól egy fillért sem vesznek el

Fotó: Pixabay
Győr+
2020.04.08. 12:10

A járványügyi védekezésre fordított költségvetési átcsoportosítások semmilyen mértékben nem érinthetik, vagy csökkenthetik a családoknak járó kedvezményeket - jelentette ki szerdai rendkívüli online sajtótájékoztatóján Dr. Novák Katalin.

Hirdetés

Az Operatív Törzs szerdai tájékoztatója előtt a család és ifjúságpolitikáért felelős államtitkár több új bejelentést is tett, illetve felhívta a figyelmet a kormány eddigi lépéseire.

Ezek szerint:

Hirdetés

Összesen huszonhat munkakörben járulékfizetési kedvezményt vezettek be. Azok a családok, ahol a szülők kisvállalkozóként ezeken a területeken dolgoznak, havonta mintegy ötvenezer forintot spórolnak meg az intézkedés révén. A kedvezményes járulékfizetés 90 ezer család számára nyújt segítséget.

A járványhelyzet végéig meghosszabbítják a GYES, a GYET, a GYED jogosultságokat, még abban az esetben is, ha időközben a gyermekek után járó támogatás jogosultsága lejárna.

Új intézkedés, hogy a felsőoktatásban résztvevő hallgatók félmillió forintos szabadon felhasználható, kamatmentes hitelt vehetnek igénybe, ezzel is a családok terheit csökkentenék a veszélyhelyzet idején.

Hitelmoratóriumot vezettek be: egészen az év végéig felfüggesztik többek között a CSOK és a Babaváró hitelek törlesztését. Csak ez a rendelkezés 15 ezer családot érint.

Szintén már létező lehetőség, de kevesen tudnak róla, hogy a jelzáloghitelesek is engedményeket kapnak a gyermekek után, meghatározott összegig elengedik a tartozásaikat.

A család és ifjúságpolitikáért felelős államtitkár hozzátette: a folyamatosan ápolásra szoruló gyermekek családjait a GYOD bevezetésével támogatja a kormány.

Végezetül pedig Novák Katalin hangsúlyozta: a járványügyi védekezésre fordított költségvetési támogatások egy fillérrel sem érinthetik a családoknak járó jelenlegi kedvezményeket.

Kapcsolódó témák: #Járványhelyzet | #koronavírus |
likeold
a fb oldalunkat