Győr+Mancsok

A kánikula veszélyes a kutyákra

Fotók: Pixabay
Tóth Vivien
2020.07.23. 15:38

A nyári melegben nagyon oda kell figyelnünk kis kedvenceinkre. A forró beton, az árnyékok hiánya, az élősködők, de még a klíma is veszélyeket hordozhat magában a kutyánkra nézve. Dr. Sík Sándor állatorvossal beszélgettünk, mire kell figyelni a legmelegebb hónapokban, és ha már megtörténik a baj, mi a teendő.

Hogyan kerüljük el a hőgutát?

A legnagyobb veszélyforrás a kutyákra hőguta. A kint tartott ebek esetében befolyásoló tényező, hogy szabadon, vagy láncon van az állat. Ha a szabadon mozoghat, az lényegesen jobb a kutyának, mivel árnyékos helyet tud magának keresni, ám a kikötözött, vagy kennelben tartott kutya sajnos ezzel a lehetőséggel nem tud élni, és hamar felhevülés áldozatává válhat.

Ne legyünk mérgesek akkor sem a kedvencünkre, ha felássa az udvart és belefekszik, ezzel csak ösztönösen hűvös helyet keres magának, nem bosszantásból teszi ezt.

Friss ivóvizet minden esetben biztosítani kell, árnyékos helyen, sűrűn cserélve.

A lakásban tartott ebeknél is előfordulhat hőguta, igaz nem a beltéren. A séták alkalmával viszont hamar túlhevülhet az állat, alapvető szabály, hogy csak kora reggel és este vigyük sétálni, és a forró betonra is ügyeljünk, hogy ne tartózkodjon rajta a kutya, mert a beton égési sérüléseket okozhat.

Ha elkerülhetetlen a délutáni séta, akkor legyen nálunk friss víz, illetve akár vízparton is megoldható a kutya lefárasztása, ha területileg engedélyezett. Bicikli mellett futtatni szigorúan tilos nyáron, a keringés összeomlásához vezethet, a kemény mozgás és a hőség.

A nagy páratartalom is veszélyes tud lenni, mert a kutya nem tudja leadni a hőt, és ezáltal hőgutát kaphat. Ez főleg hűvösebb helyiségben, eltérő hőmérsékletű víz használata mellett fordulhat elő, például fürdetésnél.

Fotó: Pixabay

„Kutyakozmetikushoz viszont nagyon ajánlott vinni a hosszú szőrű ebet ebben az időszakban, mert az aljszőr becsomósodhat, bepállik, illetve az élősködők és toklász könnyen megtapad a sűrű szőrben, ami súlyos bőrfertőzést és gyulladást okozhat” – mondja az állatorvos.

A szakember az élősködőkre külön felhívja a figyelmet, hiszen ebben az évben a sok csapadék kedvezett a kullancsok, paraziták elszaporodásának.

Fotó: Pixabay

A hőguta jelei

A hőguta első jelei a hányás, a sűrű nyáladzás, utána a hiperventilláció és az eszméletvesztés.

Ha már megtörtént a baj, legfontosabb, hogy maradjunk higgadtak, és azonnal vigyük a kutyát jól szellőző helyre, dehidratáljuk és utána részesítsük elsősegélyben. Nem szabad drasztikusan hűteni az állatot, hanem csak szép fokozatosan.

„A legjobb, ha ilyenkor egy nedves ruhával, szivaccsal átdörzsöljük a kutyát, legfontosabb, hogy a koponya területi rész hűtve legyen” – tanácsolja dr. Sík Sándor.

Figyeljünk jobban a nyomott orrú, és az elhízott négylábú társainkra is. Egy kövér állatnak a szíve, illetve a keringése, még jobban terhelés alatt áll, és ezek nagyobb veszélynek teszik ki őket, míg rövid orrú fajtársaiknak a légzés okozhat plusz terhelést a szervezetükre, rájuk különösen figyeljünk a nagy nyári melegben.

Fotó: Pixabay

Utazás a kutyával

Nyáron sokat utazunk, és a legtöbb gazdi a négylábú kedvencét is magával viszi. A kutyáknak az utazás alapból egy stresszforrás, de még rosszabb, ha az ember nem elég körültekintő és a kutyát bent hagyja az autóban.

„Nem szabad úgy gondolkozni, hogy csak beugrunk a boltba, és addig bezárjuk az ablakot is, hogy a kutya meg ne szökjön, mert a kasztni pillanatok alatt fel tud tüzesedni. Ezért soha ne hagyjunk gyereket, vagy állatot az autóban” – hívja fel a figyelmet az állatorvos.

Fotó: Pixabay

Az utazás közben is fontos a szellőztetés, vagy a klíma bekapcsolása, de ennek is megvannak a veszélyei. Ahogy az ember is könnyen kap felső légúti gyulladást a klímától, úgy a kutyáknál is fennáll ugyanez a veszély.

„Az autó klímáját, maximum három-négy fokkal szabad csak hűvösebbre beállítani, mint a kinti hőmérséklet. Ha huzat van az autóban az kötőhártya gyulladást okozhat a kutyáknál, a drasztikus külső-belső hőmérséklet- különbség pedig felső légúti hurutot, ami rekedtséggel és nyelési nehézségekkel, valamint orrfolyással járhat” – tudtuk meg a szakembertől.

Ha az út hosszabb, több órás, mindenképpen tanácsos megállni többször a kedvencünkkel, megitatni, megnyugtatni a gazdi közelségével. Utazás előtt nem ajánlott megetetni az állatot.

Kapcsolódó témák: #állatok | #Győr+ Mancsok |