Zenében a győri gyermekkor

Kóka Enikő Nebehaj Bence
2023.01.30. 16:47

A 24 éves, győri születésű és kötődésű Nebehaj Bencét a város különböző részei ihletik meg. Így látott napvilágot az Ikarus 280, a MÁV M41 és az Adyvárosi ősz című zenéje is.

A jövő a fiataloké, szokták mondani. Győr valóban tele van ifjú tehetségekkel, akik vagy így, vagy úgy, de hozzájárulnak a város kultúrájához, legyen szó képzőművészeti vagy akár zenei alkotásokról. Nebehaj Bence néhány évvel ezelőtt kezdett bele a zenélésbe. Leginkább Győr sokszínűségéből és gyermekkori pozitív emlékeiből merít ihletet egy-egy zene megírásához. „Nagyon szeretem ezt a várost. Szerencsés vagyok abból a szempontból, hogy a gyermekkoromnak köszönhetően nagyon sok jó emlék és élmény köt Győrhöz és környékéhez: a lakótelephez, a Rába-töltéshez, Szabadhegy különböző részeihez és Adyvároshoz is, ahol felnőttem” – mondta Nebehaj Bence, a Távol megalkotója.

Fotó: Kóka Enikő

Két és fél évnyi kihagyást leszámítva, Bence mindig is Győrben élt. Míg távol volt, hiányzott neki a város, honvágya volt, de elsősorban ennek köszönhető, hogy elkezdte a Távol-t. Zenéi főleg hangulatfestések, melyekben nincs vokál, de elmondása szerint nem is hiányzik belőle, hiszen egy adott hangulat megteremtéséhez nem feltétlenül szükséges az ének.

TÁVOL – Fellegek
Fotó: Nebehaj Bence

„Nagyon nosztalgikus személy vagyok. A Bakony című albumom is úgy készült, hogy a barátaimmal minden évben túráztunk arrafelé és nagyon a szívemhez nőtt a környék. Már az újabb emlékek inspirálnak, de mindig itt lesznek ezek a számomra nagyon kedves dolgok, amik a gyermekkoromat szimbolizálják, mint például az M41-es dízelmozdony vagy az Ikarus 280 – árulta el portálunknak Bence.

TÁVOL – Bakony
Fotó: Nebehaj Bence

Általában adott egy érzés, egy hangulat, amire felfűzi a zenét és ezeket a felvételeket színesíti különböző atmoszferikus hangokkal. Többnyire virtuális hangszereken programozza a dallamokat, kivéve a gitársávokat, amiket ő maga rögzít. Műfaját tekintve nehezen besorolható az, amit csinál. A post-rock, a keleties post-punk, a coldwave és az atmospheric black metal is egyaránt megjelenik munkáiban. Ezeknek köszönhető, hogy műveiből kiérezhető a szocreál hangulat. „Szívem szerint akkor lennék a legelégedettebb, ha mindig Győrben élhetnék. Itt érzem jól magam és nem is vágyom máshova” – mondta Bence. „De azért egy olasz mediterrán tengerparti villát nem feltétlenül utasítanék vissza” – tette hozzá humorosan. Zeneileg különböző előadók motiválják, mint például a Thy Catafalque, a Перемотка, a Маяк, a Mogwai, a Violet Cold és a Kalmankantaja is.

TÁVOL – Idill
Fotó: Nebehaj Bence

„Egyre többször kapok teljesen ismeretlen emberektől pozitív visszajelzéseket. Ez nagyon szívmelengető tud lenni, és ha a hallgatóság érzi azt, ami bennem volt a készítéskor, akkor a kivitelezés tökéletes volt. Nem vagyok virtuóz, inkább a rengeteg gyakorlás és az ebből szerzett tapasztalat az, ami elégedetté tesz” – fűzte hozzá a fiatal zenész.

Bence saját bevallása szerint nem vágyik arra, hogy híres zeneszerzővé váljon, sokkal inkább a kreatív energiáinak kiélésére használja a zenét és igyekszik minél jobban kivitelezni ezeket.

Kapcsolódó témák: #Győr | #Kultúra | #TÁVOL | #zene |