Sikerrel nyitott a győri Padlásszínház

Fotó: Marcali Gábor
Győr+
2022.03.20. 13:02

Több mint két évtizednyi szünet után lekerült a lakat a Czuczor utcai Padlásszínházról. Szombattól ismét nézők töltötték meg a tetőteret, melyet néhány éve felújítottak, a helységet klimatizálták, fűtését korszerűsítették. A Győri Tavaszi Fesztivál keretén belül az első premieren a Győri Nemzeti Színház művésze, Karácsony Gergely “152 lépés Auschwitz felé” című, a kaposvári Kaleidoszkóp VersFesztiválon díjat nyert, katartikus előadását láthatta a nagyérdemű Nagy Márk rendezésében.

A tetőtéri játszóteret a szombati bemutató előtt adták át hivatalosan. „Régi-új helyszínt avatunk, ugyanis a Padlásszínház 1993 és 2000 között sikeresen működött itt a Czuczor utcában, aztán átkerült a játszóhely a Kisfaludy Terembe – emlékeztetett Bakos-Kiss Gábor. – Amikor megválasztottak igazgatónak, mániákusan kerestem, azokat a helyeket, azokat a tereket, ahol még színházat lehet csinálni, hogy Önökkel még szorosabbra fűzzük a párbeszéd lehetőségét.”

A győri teátrum vezetője kiemelte a fenntartóval, a várossal való kiváló együttműködést és támogatást. A járvány ideje alatt mérföldkőnek számított, hogy múlt év decemberétől a társulat tagjai munkaviszonyba kerültek, akik a beléjük vetett bizalmat mindenképpen szeretnék viszonozni a város és a közönség felé.

„Több évtized után társulatot hoztunk létre, és huszonkét év után ismét kinyit a Padlásszínház, ahol sokkal intimebb előadásokat lehet bemutatni – folytatta a gondolatot dr. Dézsi Csaba András polgármester. – A háború réme itt pusztít a szomszédban, s mindenki arra gondol, hogy nálunk ez nem történhet meg. Ez az előadás rendkívül aktuális, arra hívja fel a figyelmet, hogy azok a gonoszságok, amik megtörténtek már Európában a II. világháborúban, azok ne ismétlődjenek meg újra!” – hangsúlyozta a város vezetője a szombat esti megnyitón.

A monodráma Rudolf Höss, az auschwitzi haláltábor parancsnokának szemszögéből tárja elénk a koncentrációs táborok borzalmait. A szövegkönyv a háborús bűnös emlékiratai és történelmi beszámolói alapján készült. A katartikus előadás arra keresi a választ, hogy válhat náci tömeggyilkos egy ötgyermekes családapából.

A padlásszínházi bemutatók leginkább azokhoz szólnak, akik szeretik az újító, kortárs, színészközpontú produkciókat. A szombati sikeres premier után, április első napjaiban Szina Kinga Add tovább! című estjét, majd Jáger András Álmom az Isten zenés, bábos verselést tekintheti meg a nagyérdemű, illetve április 14-én ismét látható Karácsony Gergely előadása a Czuczor utcai tetőtérben.

Korábbi írásunk a témában:

Galéria: Marcali Gábor

TV-s szerkesztő: Ficsór Dávid, Farkas Mónika

Kapcsolódó témák: #Győri Nemzeti Színház | #helyi fejlesztés |