Éjszakába nyúló Bánk bán közönségtalálkozó

Fotó: MekliZ Fotóstúdió
Győr+
2022.02.20. 12:00

Közönségtalálkozóra várták a Bánk bán kedvelő győrieket, az esemény több mint száz érdeklődőt vonzott.

A Coopera és koprodukciós partnereinek közös előadása a nemzeti összetartozás évfordulójára, 2020-ra készült el. A darabot a Győri Nemzeti Színház már a tavalyi évadában meghirdette, a járvány azonban félbeszakította a próbákat.

A Kossuth-díjas Vidnyánszky Attila rendezésében két egymástól távol álló világ jelenik meg, amelyeknek a maguk zárt valóságában külön-külön megvan a saját igazságuk és szépségük, de a két világ között nincs harmonikus átjárás, sőt inkább keltenek feszültséget és disszonanciát. Örök és egyetemes emberi érzések működtetik a történetet, mint például az irigység, a gyűlölet és a féltékenység. Olyan erők, amik abszolút érthetők lesznek száz év múlva is minden egyetemes emberi érzést követő számára, nem csak a magyar történelmet megélőknek és ismerőknek. A Shakespeare-i királydrámák mélységeit hordozó történetet, amely a zene erejével még költőibb magaslatokba emelkedik, Magyarország kiemelkedő, nemzetközi szinten is ismert operaénekesei keltik életre.

Vidnyánszky Attila

A szombat esti győri közönségtalálkozón részt vett a darab rendezője is, a Kossuth-díjas Vidnyánszky Attila. Az est moderátora a színház igazgatója, Bakos-Kiss Gábor volt. A címszerepben a világhírű baritont, Molnár Leventét láthattuk, aki művészeti vezetője is a produkciónak.

Molnár Levente

Gertrudis szerepében ezúttal Mester Viktória csillogtatta meg tudását. Vele és Molnár Leventével március 2-án és március 4-én újra találkozhat az operakedvelő közönség, A kékszakállú herceg vára című előadásban.

Az előadás után több mint száz néző maradt a kötetlen beszélgetésen, ahol izgalmas részleteket, érdekességeket tudhattak meg a darab rendezési elveiről, fő motívumairól, betekintést kaphattak a darab újjászületéséről.

A közönségtalálkozón részt vett II. Endre szerepében Pataki Bence, Ottó szerepében Boncsér Gergely, Melinda szerepében Fischl Mónika, Petur bán szerepében Sándor Csaba, Tiborc szerepében Jekl László, Biberach szerepében Kendi Lajos. A beszélgetésen találkozhattunk Silló Istvánnal, a Győri Nemzeti Színház zenei tagozatának igazgatójával, és Balogh Eszterrel, a Győri Nemzeti Színház énekkarának karigazgatójával. Az előadást vezényelte és a közönségtalálkozón is jelen volt a Kossuth-díjas Medveczky Ádám.

Galéria: MekliZ Fotóstúdió