A győri zenekar pozitívan áll az előttük álló időkhöz

Kóka Enikő Győr+
2023.01.31. 15:09

A 2000-ben megalakult Akkordeon Harmonika Zenekarból 2006-ban kiválva jött létre az Akkordeon Tánczenekar. A főleg nyugdíjasokból álló banda létrejötte előtt még csak néhány harmonikázni vágyó emberről beszélhettünk.

Eleinte csak harmonikák együttese szólalt fel, de a tagok hamar rájöttek, hogy szükség van más hangszerre is, ami összefogja az egészet. „Lett dobosunk, de még mindig hiányérzetünk volt, akkor érkezett a tubásunk. Később a Rába Fúvószenekarból hozzánk csapódott két trombitás és az idő előrehaladtával egyre többen csatlakoztak, ezáltal színesebb lett a hangzás. Így jött létre a zenekarmondta Scharek Béla, az Akkordeon Tánczenekar egyesületi elnöke és zenekarvezetője.

A banda az évek elteltével sokat változott, igaz, nemcsak az új hangszerek miatt. „Én 2009-ben csatlakoztam a zenekarhoz, akkor zeneileg már a ma is hallható hangzást lehetett élvezni. Nagyon szeretem a csapat mostani stílusát és a közönséghez is közel áll” – tette hozzá Némethné Jankovics Györgyi, a formáció harmonikása.

A zenészek a Győr+ Reggeliben elárulták, hogy eleinte nem volt vokál, csak később csatlakozott hozzájuk Scharek Béla régi barátja, Cseh György, aki az együttes gitárosa és énekese lett. „Most leszek 70 éves, mindig is zene közelében éltem és egyáltalán nem esett nehezemre igent mondani” – fűzte hozzá Cseh György.

A zenekar rendszeresen ad koncerteket, emellett külön táncestet is szoktak szervezni. Zenében főleg feldolgozásokat játszanak, de repertoárjukban előfordulnak nyersfordítások is. A csapat nem csak a zenében harmonizál, hanem az életben is igyekeznek megőrizni az egyensúlyt.

„Hogy mit tartogat a jövő, azt egyikünk sem tudja, hiszen bezártak azok a kulturális helyek, ahol zenéltünk és télen nem szerveznek olyan szabadtéri programokat, ahol felléphetnénk, de ennek pozitív oldala is van, hiszen sokat tudunk próbálni és finomítani a hangzásunkon” – tette hozzá Scharek Béla.

Műsorvezetők: Bajzát Zsuzsi, Nagy Roland

Kapcsolódó témák: #Akkordeon Tánczenekar | #Győr | #zene | #zenekar |