Hirdetés
Háború Ukrajnában

Három újabb várost vett az ellenőrzése alá a szakadár hadsereg – cikkünk frissül!

Fotó: Despositphotos
Győr+
2022.03.11. 06:03

Zelenszkij ismét azzal vádolta az országát támadó orosz erőket, hogy megsértik a humanitárius folyosók működését biztosító tűzszünetet Mariupolnál és Volnovahánál. Megszűnt a kapcsolat Csernobillal, és találat ért egy kísérleti atomreaktor épületet. Pénteken is olvassák folyamatosan frissülő hírfolyamunkat, hiszen ma is közvetítünk a háború eseményeiről.

Hirdetés

„Megszerveztük a háború elől menekülők egészségügyi ellátását”

A kormány megszervezte a háború elől menekülők egészségügyi ellátását: kezelik a beteg gyerekeket, segítenek a daganatos betegeken és a háziorvosok is kérhetnek ukrán nyelvű segítséget, ha tolmácsolásra van szükségük – közölte a kormányszóvivő pénteken.

Szentkirályi Alexandra a Facebook-oldalára feltöltött videóban elmondta: nemcsak a határ mellett, hanem mindenhol máshol is segítenek a Magyarországra érkező, a háború elől menekülő embereknek. Sokaknak – felnőttnek, gyermeknek is – lehet egészségügyi problémája, így megszervezték az ő ellátásukat is.

Hirdetés

Pozitív elmozdulások történtek az orosz-ukrán tárgyalásokon

Bizonyos pozitív elmozdulások történtek az orosz-ukrán tárgyalásokon – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök, amikor pénteken Moszkvában fogadta fehérorosz hivatali partnerét, Aljakszandr Lukasenkát.

Putyin nem bocsátkozott részletekbe, amikor a Rosszija 24 hírtelevízión bejátszott felvételen Lukasenkát tájékoztatta, csak annyit mondott, hogy gyakorlatilag napi rendszerességgel folynak tárgyalások a felek között.

Fehéroroszországban a felek között eddig három tárgyalási forduló volt, csütörtökön pedig a törökországi Antalyában találkozott Szergej Lavrov orosz és Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter.

Romániában csökkenni kezdett az ukrajnai menekültek száma

Romániában második napja csökken a háború elől elmenekült, Románia területén maradó ukrán állampolgárok száma – derült ki a határrendészet pénteken közölt összesítéséből.

Romániába 364 ezer ukrán menekült érkezett a háború kezdete óta, közülük 282 ezren továbbutaztak, többségük Magyarország felé. Napi bontásban a legtöbben – közel 34 ezren – vasárnap érkeztek, azóta számuk csökkenni kezdett, míg az országból távozóké egész héten 25 ezer körül stagnált. Szerdán és csütörtökön már kevesebb ukrán állampolgár érkezett, mint ahány elhagyta  az országot, így a Romániában maradók száma a keddi 86 ezret közelítő csúcsról 82 ezerre csökkent.

A német futballszövetség megfosztotta tiszteletbeli tagságától a volt kancellárt

A Német Labdarúgó Szövetség (DFB) megfosztotta tiszteletbeli tagságától Gerhard Schröder korábbi német kancellárt. A DFB pénteken, a bonni ülésén döntött erről ellenszavazat nélkül.

A 77 éves Schröderre az ukrajnai háború kapcsán nagy nyomás nehezedett az elmúlt hetekben, a korábbi kancellár ugyanis a fegyveres konfliktus kirobbanása óta még egyszer sem ítélte el nyilvánosan a Vlagyimir Putyin orosz elnök által indított katonai akciókat, és változatlanul betölti tisztségeit orosz állami vállalatoknál.

Schröder nemrég Moszkvába utazott, hogy a háborúval összefüggésben tárgyaljon Putyin elnökkel.

Magyarországon keresztül érkezhetett a katonai drón, amely lezuhant Zágrábban

Az Index.hu hírportál számolt be róla, hogy Zágráb központjában, a Jarun-tó mellett azonosítatlan tárgy zuhant le, amit robbanás hangja is kísért. A helyszínen három méter átmérőjű kráter keletkezett, s egy katonai drón nagyobb darabját találták meg.

Putyin jóváhagyta: szíriai zsoldosok érkezhetnek Ukrajnába

Támogatásáról biztosította Vlagyimir Putyin orosz elnök azt az elképzelést, hogy külföldi önkéntes harcosokat szállítsanak a háborús övezetekbe.

Három újabb várost vett az ellenőrzése alá a szakadár hadsereg

Volnovaha városon kívül még három további települést az ellenőrzése alá vett a szakadár hadsereg, illetve szorosabbra vonta Mariupol ostromgyűrűjét – mondta Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

Azt mondta, az orosz haderő nagy hatótávolságú precíziós fegyverekkel üzemképtelenné tette a lucki és az ivano-frankivszki katonai repülőteret. Beszámolt továbbá újabb három ukrán Mi-24-es helikopter és nyolc, pilóta nélküli légijármű – köztük öt Bayraktar -, valamint 107 katonai objektum megsemmisítéséről. Összesítése szerint a háború kezdete óta az ukrán fegyveres erők a katonai infrastruktúra 3213 létesítményét, 98 repülőgépet, 118 pilóta nélküli légijárművet, 1041 harckocsit és más páncélozott harcjárművet, 113 rakéta-sorozatvetőt, 389 tüzérségi ágyút és aknavetőt, valamint 843 darab speciális katonai járművet vesztettek.

A Volnovaha elfoglalását megelőzően kiadott közleményében az orosz védelmi tárca közölte, hogy a körülvett ukrán városokból péntek reggeltől 14 humanitárius folyosó megnyitását javasolta, amelyek közül Kijev háromba egyezett bele. A minisztérium kifogásolta, hogy az ukrán fél szerinte elutasította az orosz és fehérorosz területekre vezető utat.

A tájékoztatás szerint a civilek és a külföldi állampolgárok evakuálására vonatkozó javaslatok Kijevre, Csernyihivra, Szumira, Harkivra, Enerhodarra, Volnovakára, és Izjumra vonatkoztak.

Elkezdett csökkenni az olaj ára

Péntek hajnalban csökkenni kezdett a Brent-olaj ára, miután a hét elejétől kezdve folyamatosan nőtt a háború miatt.

Kijev 13,6 milliárd dolláros támogatást kaphat

A képviselőház után az amerikai szenátus is megszavazta, hogy az Egyesült Államok 13,6 milliárd dolláros humanitárius és gazdasági segélyt nyújtson az Oroszországgal háborúban álló Ukrajnának. A washingtoni Fehér Ház megerősítette, hogy Joe Biden elnök is aláírja a jogszabályt.

Ukrajna számos pontján sorozatosak a bombázások – VIDEÓK!

Nem szűnik a támadás, sorozatosan bombázzák az orosz erők Ukrajnát. Volt olyan találat, ami egy a magyar határ közelében fekvő városban csapódott be.

Orbán: Magyarország energiaellátását biztosítottuk! – VIDEÓ!

Péntek hajnalban az EU-csúcsról jelentkezett Orbán Viktor. A miniszterelnök videóüzenetében elmondta például, hogy az ukrán-orosz háború helyzete több mint drámai, így az a döntés született, hogy Európa is bekapcsolódik a tűzszüneti tárgyalásokba.

Újabb 4000 menekült érkezett Budapestre

A BRFK és a társszervek csütörtökön 4186 menekültet fogadtak a fővárosi pályaudvarokon.

Nincs kapcsolat Csernobillal, találat ért egy kísérleti atomreaktor épületet

Az ukrán parlament arról adott hírt, hogy az orosz erők Harkovban tüzérségi tűz alá vettek egy kutatóintézetet, ahol egy kísérleti atomreaktor is található. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) Bécsben közleményt adott ki, amely szerint az ukrán vezetés arról értesítette, hogy immár minden kapcsolata megszűnt az egykori csernobili atomerőművel.

Zelenszkij ismét megvádolta Moszkvát

Az államfő azt mondta, hogy Mariupolnál az orosz erők nem szüntették be a harci cselekményeket. Közlése szerint az ukrán vezetés élelmiszert és gyógyszert szállító konvojt küldött az ostromlott városba, de harckocsikkal rájuk támadtak.

Irina Verescsuk ukrán kormányfőhelyettes korábban azt közölte, hogy a városban a tíznapos ostrom alatt több mint 1300-an meghaltak.

Zelenszkij elmondta, hogy más városokból csak csütörtökön 40 ezren el tudtak menekülni az e célból biztosított humanitárius folyosókon. Két nap alatt a kimenekítettek száma megközelítette a 100 ezret – emelte ki.

Oroszország csütörtökön bejelentette, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsának összehívását kérte a Moszkva szerint az Egyesült Államok által Ukrajnában működtetett biológiai laboratóriumok ügyében. Dmitrij Poljanszkij, Oroszország ügyvivő ENSZ-nagykövete azzal indokolta a kérést, hogy a témában illetékes nemzetközi fórumon “meg kell vitatni az Egyesült Államok ukrán területen végzett katonai-biológiai tevékenységét”. Washington és Kijev tagadja, hogy ilyen létesítményeket működtetnének titokban.

A kelet-ukrajnai Moszkva-barát szakadár területek egyik tisztségviselője, a luhanszki Rogyon Mirosnyik csütörtök este arról számolt be, hogy a luhanszki és a donyecki “népköztársaságok” területén az elmúlt három hétben 34 polgári személy halt meg és közel 180-an megsebesültek harci cselekményekben. Mirosnyik ezért az ukrán hadsereget tette felelőssé, amely szerinte kiterjesztette harci műveleteit a térségben.

Forrás: MTI

Kapcsolódó témák: #atomerőmű | #háború | #Oroszország | #Ukrajna |
likeold
a fb oldalunkat