Hirdetés
Bűncselekmény

Továbbra sem ismert a würzburgi késelés miértje

Fotó: Pixabay
MTI
2021.06.26. 18:31

Továbbra sem ismert a három halálos áldozattal járó pénteki würzburgi késelés elkövetőjének pontos indítéka - közölte szombati würzburgi sajtótájékoztatóján Joachim Herrmann (CSU) bajor belügyminiszter.

Hirdetés

Tisztázni kell, milyen szerepet játszott a 24 éves szomáliai férfi elmeállapota, illetve azt, hogy iszlamista nézetei mennyiben járultak hozzá a bűncselekmény elkövetéséhez – tette hozzá a miniszter. A nyomozók továbbra is azt feltételezik, hogy az elkövető magányos volt, nincsenek tettestársai.

A késelés öt súlyos sebesültje közül többen továbbra is az életükért küzdenek – mondta a miniszter, hozzátéve, reménykedik benne és imádkozik azért, hogy a válságos állapotban lévő sebesültek felgyógyuljanak.

Hirdetés

Három nő halt meg egy áruházban – közölte Gerhard Kallert, Alsó-Frankföld kerület rendőrfőnöke szombaton Würzburgban.

A gyanúsított közvetlenül a pénteki támadás előtt egy áruházban kések iránt érdeklődött, majd felkapott egyet a kirakatból, és egy bolti alkalmazottra támadt, akit halálosan megsebesített.

A legfrissebb értesülés szerint két másik eladónőt késelt még halálra. Ezután egy bankban, majd az utcán támadt emberekre.

Kallert köszönetet mondott az állampolgároknak, akik a bűncselekmény következtében rendkívüli helyzetbe kerültek, és segítettek az elkövetőt egy fasorba terelni.

A bajorországi egyetemi város lakosai szombaton virágokat és gyertyákat helyeztek el a merénylet helyszínén.

A gyanúsított, aki állítólag mintegy öt éve él Németországban, és legutóbb egy würzburgi hajléktalanszállón lakott, már ismert volt a rendőrség előtt a támadás előtt is.

 A támadás után egy rendőr egy lövéssel leterítette az elkövetőt, aki nincs életveszélyben, csupán a lábán sebesült meg. A férfi korábban pszichiátriai kezelés alatt állt. Egyelőre nem tudni pontosan, hogy zavart elmeállapota vagy iszlamista indítékok miatt követte el a tettét.

Hanjo Schrepfer, a gyanúsított mellé hivatalból kirendelt védő szombaton közölte, hogy három rendbeli emberölés és hat rendbeli emberölési kísérlet vádjával szombaton előzetes latartóztatásba helyezték a szomáliai férfit.

Az ügyvéd elmondta, hogy a gyanúsítottal való beszélgetése után egyelőre nem talált iszlamista indítékra utaló jeleket.

A biztonsági erők szombaton közölték: a férfi a kihallgatás közben vallomást tett, amely alapján iszlamista indítékokra lehet következtetni. Egyelőre úgy tudni, hogy a férfi nem állt kapcsolatban szalafista aktivistákkal.

Horst Seehofer (CSU) szövetségi belügyminiszter megdöbbenésének adott hangot “az elképzelhetetlen kegyetlen cselekedet” láttán, és részvétéről biztosította az áldozatokat és a hozzátartozóikat.

Kapcsolódó témák: #rendőrség |
likeold
a fb oldalunkat