Oroszország elismerte a Donyecki és Luhanszki Népköztársaságokat

Illusztráció: Depositphotos.com
Győr+/MTI
2022.02.21. 21:10

Hétfő este Vlagyimir Putyin egy hosszú beszéd után kimondta: elismerik a Donyecki Népköztársaság és a Luhanszki Népköztársaság függetlenségét.

Frissítés 23:18: Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn késő este kiadta a parancsot: orosz „békefenntartó” erők indultak meg Kelet-Ukrajnába, az Oroszország által elismert Donyecki és Luhanszki Népköztársaságba – írja a Guardian. Gyakorlatilag ez azt jelenti, hogy Oroszország megszállta az érintett területeket. Amerikai és észt hírszerzési becslések korábban 150-190 ezer közé tették a környéken állomásozó orosz katonák számát.

Korábban írtuk:

Vlagyimir Putyin hosszú beszédet tartott, amelyben a bolsevikoktól vezette le Ukrajna létrejöttét és az ukrán nemzet “mesterségességét”, majd úgy fogalmazott:

Most meghozunk egy olyan döntést, amelyet már évek óta meg kellett volna hozni: azonnal elismerjük a Donyecki Népköztársaság és a Luhanszki Népköztársaság függetlenségét.

Az elismerésük mellett az orosz elnök közölte, hogy aláírta „a barátság és kölcsönös segítségnyújtás egyezményét” is az említett köztársaságokkal.

A két köztársaság Ukrajna keleti részén vált ki még 2014-ben, a Krími félsziget elcsatolásával csaknem egyidőben. Azóta egyetlen állam, vagy nemzetközi szervezet sem ismerte el hivatalosan, következésképp csak ukrán szakadár területként voltak számontartva. Ez változott most meg, Oroszország azzal, hogy elismeri hivatalosan a létezésüket, egyben biztosítja azt is, hogy Ukrajna már csak háború árán szerezhetné vissza ezeket a területeket. Ukrajna viszont, ha bevonulna a területre, azzal egyértelműen Oroszországot provokálná, és agresszorként tűnne fel a konfliktusban.

Az Európai Tanács sürgős összehívását és Moszkvával szembeni szankciók haladéktalan meghirdetését szorgalmazta Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő hétfő este, reagálva arra, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök  elismerte a délkelet-ukrajnai szakadár területek függetlenségét – írja az MTI.

A Kreml sajtószolgálata szerint Putyin telefonon előzetesen telefonon értesítette Emmanuel Macron francia elnököt és Olaf Scholz német kancellárt, hogy el kívánja ismerni a két ukrajnai szakadár köztársaság függetlenségét. Az orosz államfői hivatal szerint a két nyugat-európai vezető csalódottságának adott hangot, de kifejezte készségét a kapcsolatok fenntartására.

Észtország, Lettország és Litvánia azonnali uniós szankciók kivetését követelte hétfőn este Oroszországgal szemben, mert Vlagyimir Putyin orosz elnök elismerte a délkelet-ukrajnai szakadár “Donyecki Népköztársaság” és “Luhanszki Népköztársaság” szuverenitását. Elítélte a döntést az osztrák kancellár és a svéd külügyminiszter is.

Korábban a két terület elkezdte kimenekíteni lakosságát az ukránok támadásától tartva:

Az ukrajnai helyzetről pedig itt írtunk:

Illusztráció: Depositphotos.com

Kapcsolódó témák: #háború | #külpolitika | #Ukrajna |