Evakuálják a lakosságot az ukrán szakadárok

Illusztráció: Depositphotos.com
MTI/Győr+
2022.02.19. 09:12

Ukrajna elleni nagyszabású orosz katonai műveletet nem látunk, de vannak provokációk, amelyek arra kényszerítenek bennünket, hogy viszonozzuk a tüzet - jelentette ki Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára egy tévéműsorban.

A tisztségviselő megjegyezte, hogy provokációk már eddig is folyamatosan történtek. Ugyanakkor “merész és masszív provokációnak” minősítette a csütörtökön történteket, azt, hogy a szakadár Donyec-medencei területek felől jelentős számú tüzérségi támadást intéztek a frontvonal ukrán ellenőrzésű oldala ellen. Szerinte a célja ennek az volt, hogy Kijevet rákényszerítsék arra, hogy “katonai eszközökkel erőteljesen reagáljon”, majd mindezért a felelősséget az ukrán félre hárítsák.

Danyilov szerint az ukrán hadsereg most motivált, és készen áll minden forgatókönyvre. “A Stinger- és Javelin-rakéták, amelyekkel fel lett fegyverezve, lehűtik az oroszok lelkesedését nagyszabású háború megindítására” – tette hozzá az RNBO vezetője.

Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka pedig leszögezte, hogy Kijev tartja magát a minszki megállapodásokhoz és a nemzetközi humanitárius jog normáihoz, a hadsereg nem tervez támadó műveletet a Donyec-medencei szakadár területek ellen, és nem készül civil objektumok ágyúzására sem.

“Cselekedeteink pusztán védekező jellegűek” – szögezte le. Hozzátette, hogy a térségben kialakult helyzetért a megszálló állam, Oroszország viseli a felelősséget. “Minden kár, amely az ideiglenesen megszállt területeken esetlegesen emberekben vagy infrastruktúrában keletkezik, provokációnak minősül” – jelentette ki.

Közben Denisz Pusilin, a Donyeck megyei szakadárok vezetője egy videofelvételen bejelentette pénteken, hogy megkezdték az önkényesen kikiáltott szakadár “népköztársaságból” Oroszországba evakuálni a civil lakosokat, főként gyerekeket, nőket és időseket – adta hírül az UNIAN hírügynökség.

 Azt is bejelentették, hogy a következő napokban megközelítőleg 700 ezer ember evakuálását tervezik, mert “Ukrajna hamarosan támadást indít”.

Olekszij Reznyikov védelmi miniszter a parlament pénteki plenáris ülésén közölte, hogy Ukrajna titkosszolgálati adatokat kap nemzetközi partnereitől, és szorosan figyeli határait. Ezek alapján az orosz csapatok visszavonása nincs megerősítve, de a teljes körű invázió lehetősége alacsony – jelentette ki. Elmondta, hogy jelenleg Ukrajna határai közelében mintegy 129 ezer fős a szárazföldi csapatok létszáma, a haditengerészeti és légi erőkkel együtt pedig körülbelül 149 ezer.

Az ukrán Egyesített Erők parancsnokságának közleménye szerint pénteken, éjféltől a délelőtti órákig 20 tűzszünetsértést követtek el a Donyec-medencében az “orosz megszálló erők”, ebből 15 esetben a minszki megállapodásokban tiltott nehézfegyvereket vetettek be. Az ukrán erők nem szenvedtek veszteséget.

Később Zaluzsnij a Facebookon közölte, hogy déltájban az “orosz megszálló erők” akna- és gránátvetőkkel, valamint nagy kaliberű golyószórókkal tüzet nyitottak a Luhanszk megyei Scsasztya településnél létesített frontvonal menti ellenőrzőpontra, és tűz alá került a Nemzetközi Vöröskereszt konvoja is, amely éppen a szakadár területről haladt át az ukrán ellenőrzés alatti oldalra. A támadásban senki sem sebesült meg.

Korábban itt írtunk az ukrajnai helyzetről:

Fotó: Depositphotos.com: Ukrán menekültek 2015 februárjában, Uglegorsk városában, Donyecknél.

Kapcsolódó témák: #háború | #politika | #Ukrajna |