Nagy István: a magyar EU-elnökség törekvése, hogy a mezőgazdaság a ciklus legfontosabb szakpolitikái között legyen

MTI Fotó: Facebook/Nagy István
2024.06.24. 20:15

A július 1-jén kezdődő magyar EU-elnökség során arra törekszünk, hogy a mezőgazdaság bekerüljön a következő uniós ciklus legfontosabb szakpolitikái közé - jelentette ki az agrárminiszter hétfőn Luxemburgban.

Nagy István az EU-tagállamok mezőgazdasági minisztereinek tanácskozását követő sajtótájékoztatón elmondta: Magyarország azt szeretné elérni, hogy a jövő agráriuma válságálló, versenyképes, fenntartható, gazdaközpontú és tudásalapú legyen.

A belga elnökség által még nem lezárt agrárdossziékat a magyar elnökség tovább fogja vinni, de Magyarország új dossziékat is fog nyitni, mint például az élelmiszerpazarlás elleni fellépés vagy a talajvédelem területén – mondta.

Mivel a magyar elnökség egy része egy időközi szakaszban zajlik, Magyarország iránymutatást kíván adni a következő Európai Bizottságnak a mezőgazdaság területén. Az elnökség során olyan tanácsi következtetéseket kell elfogadni, amelyek azzal foglalkoznak, hogy milyen legyen az elkövetkező öt év közös agrárpolitikája, és milyen egyszerűsítések, új szabályok lépjenek életbe – részletezte. “Azt reméljük, hogy a jövőben egy olyan új közös agrárpolitikát tudunk megvalósítani, ami sokkal egyszerűbb és hatékonyabb lesz” – tette hozzá.  

Nagy István arról is beszámolt, hogy a tanácsüléssel együtt a V4-es országok agrárminiszterei is tárgyaltak. Úgy véli, jó lesz az együttműködés a július 1-jén induló lengyel V4-es elnökséggel, és “Magyarország olyan ügyeket fog előtérbe helyezni, amely a visegrádi négyek számára rendkívüli előnyökkel járhat.”

Az ukrán gabonadömpinggel kapcsolatban az agrárminiszter elmondta, hogy a Tanács elnökségének keretében Magyarország feladata az lesz, hogy nyomon kövesse és jelezze az Európai Bizottság felé mindazokat a folyamatokat, amelyek Ukrajnából akár a gabonaexport vagy bármely más élelmiszer terén történnek. “Abban vagyunk érdekeltek, hogy a legfrissebb adatokat és a leghitelesebb adatokat tudjuk letenni az asztalra, és gyors válaszreakciókat tudjunk elérni” – hívta fel a figyelmet.

Nagy István szerint fontos továbbá, hogy miután a tengeri kikötők megnyíltak, és így szabaddá váltak Ukrajna hagyományos agrárpiacai a Közel-Keleten, illetve Ázsiában és Afrikában, Kijevet arra kell bíztatni, hogy ott adja el termékeit.

Az agrárminiszter azt is kiemelte, hogy az Európai Unióba érkező minden élelmiszerre, mezőgazdasági termékre ugyanaz a termelési szabály vonatkozzon, és ezeknek érvényesnek kell lennie minden, az unióban előállított termékre is. “Azt, hogy ezek a szabályok vonatkozzanak az EU-ban előállított termékekre is, a lehető legnagyobb erővel ki kell kényszeríteni, mert így tudnak a gazdák védetté válni, és versenyben maradni” – mutatott rá Nagy István.