Jelentős erőket vezényelt a szlovák rendőrség a magyar zöldhatárra

MTI
2023.10.31. 13:03

A megerősített rendőri jelenléttel egyértelműen jelezni akarják az illegális migránsoknak és az embercsempészeknek, hogy az új kormány véget vet szabad mozgásuknak az ország határain.

A szlovák rendőrség befejezte kedden a magyar határon előző este elindított demonstratív akcióját az illegális bevándorlás visszaszorítására – jelentette be Matús Sutaj Estok belügyminiszter. Az eredetileg határidő nélkül meghirdetett, és végül rövidre szabott akcióról a miniszter azt mondta: “sikerült egyértelműen az illegális migránsok tudtára hozni, hogy megváltozott a szlovák migrációs politika”.

A rendőrség készen áll arra, hogy bármikor ismét jelentős rendőri erőt vezényeljen ki a zöldhatár ellenőrzésére – tette hozzá.

Sutaj Estok az elő hasonló akció elindításakor azt mondta: a megerősített rendőri jelenléttel egyértelműen jelezni akarják az illegális migránsoknak és az embercsempészeknek, hogy az új kormány véget vet szabad mozgásuknak az ország határain.

A magyar zöldhatár teljes szakaszán végrehajtott mostani rendőrségi akcióban több száz, különleges műszaki eszközökkel – drónokkal és éjjellátó készülékekkel is felszerelt – rendőr és katona vett részt. A belügyi tárca közlése szerint az egyéjszakás műveletben ugyan nem fogtak illegális bevándorlókat, de sikerült elriasztaniuk tervüktől a határ illegális átlépésére készülő két csoportot.

A belügyminisztérium adatai szerint az idén jelentősen megnőtt az országba bejutó illegális bevándorlók száma. Míg tavaly ötezer illegális bevándorló jutott be, számuk az idén már most meghaladta a 46 ezret.

Illusztráció: depositphotos.com