Hetven éve született Paul Allen, a Microsoft társalapítója

MTI depositphotos.com
2023.01.21. 09:07

Hetven éve, 1953. január 21-én született Paul Allen, a Microsoft cég társalapítója, milliárdos üzletember és filantróp.

A seattle-i születésű Paul Gardner Allen még az iskolában kötött barátságot a nála két évvel fiatalabb Bill Gates-szel, aki hozzá hasonlóan a számítógépek iránt lelkesedett. Az iskola terminálján próbálgatták programozási képességeiket, egy ideig a Washingtoni Egyetem számítástudományi tanszékének laborját is használhatták, amíg az előírások megszegése miatt ki nem tiltották őket. A két barát a hetvenes évek elején a legújabb Intel 8008 processzort használva Traf-O-Data néven indított vállalkozást, közlekedési adatokat dolgoztak fel a forgalomirányítók számára. Allen a lehető legmagasabb pontszámmal került be az egyetemre, de két év után abbahagyta tanulmányait, és a Harvardot ott hagyó Gates társaságában közös vállalkozásba kezdtek. Együttműködésük alatt Allen volt az “ötletek”, Gates pedig “a gyakorlat” embere.

Miután az akkoriban piacra dobott Altair 8800 számítógéphez írt BASIC fordítóprogramjukat megvette a komputert gyártó MITS cég, 1975. április 4-én 910 dollár kezdőtőkével bejegyeztették a Microsoft céget (a név Allen leleménye a mikroprocesszor és szoftver szavak összevonásával). Az első évben 16 ezer dollár nyereséget könyvelhettek el, az egymilliós határt 1978-ban lépték át.

Paul Allen. Fotó: Miles Harris/Wikipedia

A kiugrást az 1981-es év hozta meg, amikor az IBM cég operációs rendszert keresett PC-számítógépcsaládjához. Miután tárgyalásaik kudarcba fulladtak a piacvezető CP/M operációs rendszer fejlesztőjével, a Microsofttal kötöttek megállapodást. Ők nem rendelkeztek ilyen szoftverrel, ezért Gates 56 ezer dollárért megvette a CP/M egyik klónját, amelyet átdolgoztak és MS-DOS néven adták át az IBM-nek. Az óriásvállalat végül IBM PC-DOS-ként adta ki a programot a személyi számítógép bevezetésekor, de a Microsoft megtartotta a szoftver tulajdonjogát. Az 1980-as években a DOS lett a legelterjedtebb operációs rendszer, a Microsoft pedig a piacvezető szoftvergyártó.

Allen és Gates kapcsolata azonban egyre feszültebbé vált, s Allen lényegében kiszállt a cégből, amikor 1982-ben Hodgkin-kórt, a nyirokcsomókat érintő daganatos megbetegedést diagnosztizáltak nála. Részesedése a Microsoftban 36 százalékra csökkent Gates 64 százalékával szemben, de így is milliárdosnak mondhatta magát, igazgatósági tagságát 2000-ig megtartotta, ő és Gates élete végéig barátok maradtak.

Egészsége kétéves sugárkezelés után helyreállt, ezután befektetésekbe kezdett. 1986-ban létrehozta a Vulcan Inc. vállalatot, amely számos start-up vállalkozásnak biztosított kezdőtőkét. Interval Research elnevezésű, kutatásokat finanszírozó cége több mint 300 szabadalmat jegyzett be. Rendkívül szerteágazó területeken voltak érdekeltségei, online pénzügyi szolgáltatásokban, kábeles és online tartalomszolgáltatásban, kommunikációs vállalatokban, az 1990-es évek végén az ő tulajdonában volt a hetedik legnagyobb amerikai kábeltársaság. Voltak részvényei ingatlancégekben, a jegyértékesítéssel foglalkozó Ticketmaster cégben és médiatársaságokban, mint a DreamWorks stúdió.

2004-ben az ő pénzéből építették meg a SpaceShipOne űrrepülőgépet, amely először vitt embert a kozmoszba magánvállalkozás keretében, egyik tulajdonosa volt a világ legnagyobb, Stratolaunch névre keresztelt repülőgépét megépítő vállalatnak, a SETI program keretében egy földönkívüli intelligenciát kutató rádióteleszkóp-rendszer megépítését szponzorálta.

Híres volt jótékonyságáról, jelentős összegeket adományozott az AIDS, az ebola és a rák elleni küzdelemben részt vevő kórházaknak és tudományos alapítványoknak. Jótékonysági, orvosi kutatási, művészeti, zenei, erdővédelmi és virtuális oktatási alapítványt hozott létre, mint az Allen Agytudományi Intézet, a Mesterséges Intelligencia Intézet és a Sejttudományi Intézet. Megalapította a seattle-i Popkulturális Múzeumot, finanszírozta az oregoni Shakespeare Fesztivált. 1988-ban 18 millió dollárt adományozott a Washingtoni Egyetemnek egy könyvtár létrehozására, amely az egykor az egyetemi könyvtárat vezető apja nevét viseli.

Nagy rajongója volt Jimi Hendrixnek, akit 1969-ben koncerten is látott, ő maga ritmusgitáron játszott a Grown Men és az Underthinkers nevű rockbandákban, a mélyvízi búvárkodás is érdekelte. Tulajdonosa volt a Portland Trail Blazers kosárlabda csapatnak, a Seattle Seahawks amerikai futball csapatnak, a Seattle Sounders FC focicsapatnak. Övé volt a világ akkor legnagyobb jachtja, az Octopus és a Tatoosh, a kutatóhajóként is szolgáló Octopus találta meg 2015-ben minden idők legnagyobb csatahajója, az 1944 októberi Fülöp-szigeteki tengeri csatában elsüllyesztett japán Muszasi, és az 1945-ben megtorpedózott amerikai Indianapolis nehézcirkáló roncsait. Szenvedélyes műgyűjtő is volt, tavaly New Yorkban elárverezett kollekciója a művészeti árverések történetében soha nem látott összegért, 1,62 milliárd dollárért kelt el.

Számos elismerést és kitüntetést kapott, a Washingtoni Egyetem számítástechnikai központja az ő nevét viseli. 2011-ben adta ki Az ötletember: A Microsoft társalapítójának visszaemlékezései című könyvét.

2009-ben a non-Hodgkin limfóma egyik típusát fedezték fel nála, amit éveken át sikerült kordában tartani, de a betegség 2018-ban ismét erőre kapott. Paul Allen 2018. október 15-én halt meg a kór szövődményeinek következtében.

A világ egyik leggazdagabb embere volt, halálakor a 44. helyen szerepelt a Forbes magazin listáján 21,7 milliárd dolláros vagyonnal. Talán azért is volt ilyen sikeres, mert mindig ugyanazt az egyszerű kérdést tette fel: “Mi az, ami nincs, de lennie kellene?”

Illusztráció: depositphotos.com

Kapcsolódó témák: #életút | #gazdaság | #informatika | #Microsoft | #usa |