Győri művészek kiállítása Dunaszerdahelyen

Németh Boglárka Fotó: Marcali Gábor
2023.03.10. 21:16

A Győr Művészetéért díjjal kitüntetett Art World Hungary Egyesület tizenhárom győri művészének nyílt kiállítása Győr testvérvárosában, Dunaszerdahelyen. A Kortárs Magyar Galériában lehet megtekinteni az alkotásokat: Malasits Zsolt, Milu Milanovich Ildikó, Kovács-Gombos Gábor, Csizmadia István, Horváth Ákos, Kustán Melinda, Mózes László, Muzsai Viktória, Varga György, Szabó Béla, Kurcsis László, Almási Róbert és a kurátor, Borbély Károly képeit tekinthetik meg az érdeklődök.

A kiállítás ünnepélyes megnyitójának díszvendége a társulat mellett Szeles Szabolcs alpolgármester volt, aki köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a két város együttműködése mindkét fél számára gyümölcsöző.

“Dunaszerdahely-Győr, az előbbi a Csallóköz, míg az utóbbi a Kisalföld fővárosa. A két régió régóta gondolkodik együtt, nagyon sok dolgot vittünk véghez együtt, testvérvárosok is vagyunk. Ez a kapcsolat nem csak egy szerződés, itt az is lényeg, hogy ezt milyen tartalommal tudjuk megtölteni. A kötelékben vannak projektek, fejlesztések, tervek, turizmus, sport és természetesen kultúra is. A kultúra hangja pedig többet tud adni, mint amennyit a földi halandók tudnak adni egymásnak, ez a hang sok mindenre alkalmas és számos lehetőséget rejt. Nagy büszkeség az, hogy egy olyan kiállítás nyílt meg, ahol győri művészek jelenhetnek meg. Az egyesület már több, mint tíz éve dolgozik együtt, viszik városunk hírnevét is szerte a nagyvilágban, most már ide is elhozták. A kultúra hangja pedig a béke hangja is” – hangsúlyozta a városvezető, aki kiváló kapcsolatot ápol testvérvárosunk alpolgármesterével, Karaffa Attilával is. 

“Én úgy gondolom, hogy amikor a testvérvárosi szerződést aláírta a két város, akkor nem csak egy puszta aláírás történt, nem csak egy lapról volt szó, egy dokumentumról, hanem valóban az volt a célunk, hogy ezt élettel töltsük meg. Ennek a része, hogy kulturális, sport, oktatási, ifjúsági rendezvényeket tartsunk. A mostani kiállításon a győri művészek képeit tekintheti meg a dunaszerdahelyi közönség, és ez egy nagyon fontos pillanat” – emelte ki Karaffa Attila. 

A tárlatnak a Vermes-villaként is ismert épület ad otthont Dunaszerdahely szívében. “A kulturális együttműködés is nagyon szoros Győr és Dunaszerdahely között, a mi galériánk egy olyan intézmény, amely időszakos kiállításokat szervez. Minden hónapban nyitunk egy-egy új kiállítást és ez a mostani tárlat, Borbély Károly festőművész ötletéből jött létre, ő javasolta, ezt. A kuratóriumunk megvitatta és örömmel adunk otthont a kiállításnak, amely egészen húsvétig látogatható, de a tervek szerint a jövőben is élvezhet majd az együttműködésből hasonló színvonalú tárlatokat a dunaszerdahelyi és győri kultúrakedvelő közösség” – tájékoztatott Iván Péter, a Kortárs Magyar Galéria igazgatója. 

A kiállítás kurátora Borbély Károly festőművész volt, aki külön helyet szentelt Almási Róbert keveset látott különleges képeinek, hiszen az alkotó már nem lehet közöttünk.  

Tizenhárom kiállító művész és egy lengyel vendégművészünk, Joanna Banek alkotásai is láthatóak, továbbá egykori tagunk Almási Róbert képeit is elhoztuk. Mindenkinek négy vagy öt műve látható, ezért így tudtuk csoportosítani blokkosan ezeket a képeket. A kiállítás címe az, hogy EZ VAN! -ez pedig egy ilyen helyzetjelentés is, hogy ki, éppen hol tart a művészetében” – számolt be Borbély Károly. 

A tárlaton két emeleten festmények, fotók, szövetek láthatóak.

Galéria: Marcali Gábor

TV-s szerkesztő: Németh Boglárka