Osztrák elnökválasztás

Előzetes eredmény: Van der Bellent első fordulóban újraválasztották

Illusztráció: Győr+ Archívum
MTI
2022.10.09. 21:48

Alexander Van der Bellen hivatalban lévő osztrák államfőt a vasárnap tartott elnökválasztás első fordulójában újraválasztották - derült ki az előzetes eredmények ismertetéséből.

A levélszavazatok összesítése nélkül a függetlenként induló Van der Bellen a voksok 54,6 százalékát szerezte meg, s ezzel nincs szükség második fordulóra.

Walter Rosenkranz, az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelöltje a szavazatok 19,1, Tassilo Wallentin ügyvéd a szavazatok 8,4, Dominik Wlazny, a Sörpárt elnöke a szavazatok 8,2, Gerald Grosz, az FPÖ, illetve a Szövetség Ausztria Jövőjéért (BZÖ) pártok korábbi politikusa pedig a szavazatok 6 százalékát szerezhette meg. A két másik jelölt a voksok nagyjából két százalékát kapta.

Az APA osztrák hírügynökség szerint a hétfőn összesítésre kerülő több mint 800 ezer levélszavazat még változtathat az arányokon, illetve a harmadik és negyedik helyezett személyén.

Van der Bellen már a bíztató exit poll eredmények közzétételét követően kiadott videóüzenetében köszönetet mondott a választópolgároknak. “Köszönöm szavazatukat. Gondosan fogok bánni vele” – mondta a közösségi médián terjesztett felvételen. Mint fogalmazott, most eljött az ideje annak, hogy késlekedés nélkül a fontos kérdéseknek szenteljék a figyelmüket. “Függetlenül attól, hogy szavazatukat nekem, vagy egy másik jelöltnek adták, a legjobb tudásom és lelkiismeretem szerint fogok az osztrák állampolgárok, illetve az Ausztriában élők javára dolgozni” – hangsúlyozta. “Minden konstruktív erőt arra szólítok: fogjunk neki a dolgoknak közösen. Nagy feladatok előtt állunk és összefogásra van szükség a megoldásukhoz” – tette hozzá.

Kapcsolódó témák: #Ausztria | #választás |