Elítélték a bécsi merénylet négy bűnrészesét

MTI Depositphoto
2023.02.02. 20:15

Bűnrészesség miatt két embert életfogytiglanra, két másikat pedig 19 és 20 év börtönre ítéltek azok közül, akik részt vettek a négy ember halálát okozó 2020-as bécsi merénylet előkészítésében.

Az október óta tartó tárgyaláson az esküdtszék egyetértett abban, hogy a négy elítélt férfi a fegyverek beszerzésében és a helyszín kiválasztásában is segítette a 20 éves elkövetőt a támadás végrehajtásában.
A terrortámadásban négy ember vesztette életét és huszonhárman megsebesültek. Maga a támadó és az egyik mostani elítélt is ült már börtönben, de 2019-ben szanadlábra helyezték őket.

A támadással kapcsolatban őrizetbe vett hat emberből kettőt bizonyíték híján felmentettek, de az iszlamista terrorpropaganda terjesztéséért két év börtönt kaptak.

Az ítélet kihirdetését megelőzően a vádlottak tagadták, hogy közeli kapcsolatban álltak volna az elkövetővel, egyúttal kiálltak amellett, hogy nem szimpatizálnak terrorszervezetekkel.

A 2020-as tragédiát követően kiderült, hogy az osztrák alkotmányvédelmi hivatal tisztában volt az elkövető újabb radikalizációjával és a sikertelen szlovákiai fegyvervásárlási kísérletével is, amelyben az egyik elítélt segítette a férfit. A belügyminisztériumi vizsgálóbizottság rámutatott, hogy az alkotmányvédelmi hivatal mulasztást követett el azzal, hogy nem tájékoztatta az ügyészséget. A ügy következményeként reformokat vezettek be az osztrák államvédelemnél, valamint radikalizációellenes intézkedéseket indítványoztak a börtönökben.

Korábban írtuk:

Kapcsolódó témák: #Bécs | #bűnügy | #jog | #merénylet | #terrortámadás |