Borsólevessel öntöttek le egy Van Gogh-festményt klímaaktivisták

Forrás: MTI | Illusztráció: Wikimedia
2022.11.05. 08:41

Klímaaktivisták borsólevessel öntötték le Vincent van Gogh Rómában kiállított, A Vető című festményét, majd az éghajlatváltozás ellen tiltakozva a falhoz ragasztották magukat.

Hirdetés

Az Utolsó generáció (Last Generation) nevű környezetvédő csoport három tagja a római Palazzo Bonaparte épületében kiállított festmény leöntése után a globális felmelegedés, a klímaváltozás és a fosszilis energiahordozók ellen felszólító szlogeneket kiabált.

Az aktivistacsoport a legújabb fellépését követően nyilatkozatban úgy fogalmazott: a szóban forgó ügyeknek, amelyek ellen tiltakoznak, “a hírcsatornák és a politikai napirendek legelején lenne a helyük, ehelyett csak az ehhez hasonló, botránykeltő tevékenységekkel kapcsolatban kerülnek szóba”.

Az ezúttal célponttá vált mű témája egybecseng a csoport állásfoglalásával, miszerint kérdésesnek tartják, hogy egy olyan jövőben is fennmarad a művészet védelme, “ahol nehezünkre esik mindenki számára elegendő ételt biztosítani”. Felhívják a figyelmet továbbá arra a nagy kárra, amelyet az idei rendellenes hőség és aszály okozott az olasz mezőgazdaságnak.

Hozzátették: “az élet és a művészet iránti szeretetből cselekszünk”.

Az esetről videó is készült:

Gennaro Sangiuliano olasz kulturális miniszter határozottan elítélte az aktivisták tevékenységét. “A kultúrát, amely identitásunk kulcsfontosságú részét képezi, védeni és óvni kell, nem pedig holmi megafonként használni az újabb tiltakozásokhoz” – fogalmazott a miniszter.

A környezetvédő csoport mintegy két héttel ezelőtt hasonló támadást intézett Claude Monet-nak a németországi Potsdam múzeumában kiállított, Szénaboglyák című festménye ellen, azt burgonyapürével öntötték le.

A római kiállításra kölcsönadott, a hollandiai Kröller-Müller Múzeum tulajdonában lévő Van Gogh-festményt, a Magvetőt üveg védte, így nem keletkezett rajta kár – ellentétben a festőnek a londoni Nemzeti Galériában őrzött, Napraforgók című művével, amelyet nemrég paradicsomlevessel öntöttek le, kisebb sérülést ejtve rajta.

Korábban írtuk:

Hirdetés
Kapcsolódó témák: #bűncselekmény | #festmény | #művészet | #rongálás |