Görög vonatbaleset

A miniszterelnök bocsánatot kért az áldozatok családtagjaitól

MTI Illusztráció: Depositphotos.com
2023.03.05. 11:41

Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök vasárnap bocsánatot kért az ország történetének legsúlyosabb vonatbalesetében érintettek családtagjaitól.

“Miniszterelnökként mindenkinek, de különösen az áldozatok hozzátartozóinak tartozom azzal, hogy bocsánatot kérek” – írta a görögöknek címzett, Facebook-oldalán közzétett üzenetében.

Március 1-jére virradóra frontálisan összeütközött egy személyszállító és egy tehervonat a közép-görögországi Lárisza közelében. Több kocsi kisiklott és három kigyulladt. A szerencsétlenségben ötvenheten meghaltak és sokan megsérültek.

“A 2023-as Görögországban nem lehetséges, hogy két vonat ellentétes irányban közlekedik ugyanazon a vonalon úgy, hogy senki sem veszi észre” – írta. “Nem tudunk, nem akarunk és nem is szabad elbújni az emberi mulasztás mögé” – hangsúlyozta a konzervatív vezető.

Micotákisz azután nyilatkozott, hogy ismét Molotov-koktélokat dobtak egy rohamrendőri szakaszra Szalonikiben, az ország második legnagyobb városában, ahol a baleset számos áldozata élt.

A baleset helyszínéhez legközelebb eső Lárisza állomásfőnöke elismerte a felelősséget a szerencsétlenségért. A média szerint tapasztalatlan és rövid ideje pozíciójában lévő 59 éves férfit vasárnap hallgatja meg a bíróság “gondatlanságból elkövetett emberölés” lehetséges vádja miatt.

Az elmúlt hetekben többen felhívták a figyelmet a leromlott vasúti hálózatra, a jelzőrendszer különböző problémáira és a vasútbiztonsági hiányosságokra, miközben a szakszervezetek képviselői a munkaerőhiány miatt kongatták a vészharangot.

Athénban és Szalonikiben több összecsapásra került sor a rendőrség és a tiltakozók között az elmúlt napokban a baleset miatt. A feldühödött görögök vasárnap délben ismét tüntetést terveznek az athéni parlament előtt.

Illusztráció: Depositphotos.com

Kapcsolódó témák: #Görögország | #közlekedés | #vonatbaleset |