Görögországban befejeződik a keresés a vonatszerencsétlenség helyszínén

MTI Illusztráció: Depositphotos.com
2023.03.04. 13:46

A mentők szombaton tovább folytatták a törmelékek átkutatását Görögország legsúlyosabb vonatszerencsétlenségének helyszínén, de várhatóan a nap folyamán befejezik a keresési műveletet.

A keddi balesetben ötvenheten meghaltak és sokan megsérültek, miután egy személyvonat több mint 350 utassal összeütközött egy tehervonattal Lárisza városnál.

A Görögország középső részén bekövetkezett katasztrófa országszerte heves indulatokat és tiltakozásokat váltott ki, sürgetve a vasút biztonsági rendszereinek és előírásainak áttekintését.

A kormány emberi mulasztásnak tulajdonította történteket, de a vasúti dolgozók szakszervezetei szerint a szerencsétlenség a hiányos biztonsági rendszerek és a személyzeti létszámhiány miatt elkerülhetetlen volt. A katasztrófa miatt őrizetbe vették Lárisza város állomásfőnökét.

Az Athénból az északi Szaloniki városába tartó vonat tele volt diákokkal, akik a hosszú ünnepi hétvégéről tértek haza.

A rendőrség közölte, hogy a hozzátartozók által eltűntként bejelentett 56 emberből 54-et már azonosítottak a holttestet között – szinte mindegyiküket DNS-vizsgálatok alapján. Az 57. holttestet nem azonosították.

A vasutasok szakszervezete szerda óta munkabeszüntetést tart. A tiltakozók világos menetrendet követeltek a kormánytól a biztonsági eljárások felülvizsgálatára és végrehajtására.

Pénteken a tragédia miatt tüntetők a rendőrökkel is összecsaptak. Előzőleg mintegy kétezer diák végigvonult a fővároson, Athénon, és egyperces néma csendjük idejére a parlament előtt is elzárta az utat. A diákok Láriszában és Szalonikiben is tüntettek.

Illusztráció: Depositphotos.com

Kapcsolódó témák: #Görögország | #vonatbaleset |