Hirdetés
Koronavírus

Több ország is felfüggeszti az oltást az AstraZeneca vakcinájával

Illusztráció: Pixabay
Győr+/mti
2021.03.16. 05:57

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) hétfői közleményében ugyanakkor azt hangsúlyozta, hogy AstraZeneca brit-svéd gyógyszeripari vállalat és az Oxfordi Egyetem által a koronavírus ellen kifejlesztett vakcina előnyei felülmúlják a lehetséges mellékhatások kockázatát.

Hirdetés

Az Európai Unió tagállamai közül tegnap Franciaország, Spanyolország és Szlovénia döntött úgy, hogy további vizsgálatok lezárultáig átmenetileg szünetelteti az oltások beadását az AstraZeneca oltóanyagával.

A múlt héten Norvégiában, Bulgáriában, Dániában, Izlandon illetve a vasárnap Hollandiában és Írországban is felfüggesztették a vakcina alkalmazását. Olaszország és Németország hétfőn ugyanígy döntött a brit-svéd érdekeltségű vállalat oltóanyagával kapcsolatban.

Hirdetés

Több ország is arra vár, hogy lezáruljon az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) vizsgálata, amely azt hivatott eldönteni, valóban okozhat-e trombózisos tüneteket az AstraZeneca vakcinája.

A fejleményekre tegnap este az EMA közleményben válaszolt. Ebben azt hangsúlyozzák: AstraZeneca brit-svéd gyógyszeripari vállalat és az Oxfordi Egyetem által a koronavírus ellen kifejlesztett vakcina előnyei felülmúlják a lehetséges mellékhatások kockázatát.

 Az unió hágai székhelyű gyógyszerfelügyeleti testülete közölte, hogy a szervezet gyógyszerbiztonsági bizottsága péntek óta vizsgálja a vakcina alkalmazása után néhány embernél fellépett tromboembóliás tünetekről szóló jelentéseket.

Az EMA kiemelte, hogy a vérrögképződéssel járó megbetegedés, amely a trombociták számának veszélyes mértékű csökkenését is előidézte néhány esetben, eddig igen alacsony arányban fordult elő az AstraZeneca cég termékével beoltottak körében.

A testület hétfőn azt is bejelentette, hogy csütörtökön rendkívüli ülés keretében fog tárgyalni a vállalat oltóanyagának alkalmazásával kapcsolatos további intézkedésekről.

WHO nyugodtan lehet vele oltani

Az ügyben megszólalt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is, és megismételte korábbi álláspontját, mely szerint AstraZeneca vakcináival végzett oltásokat nem kell leállítani. A szervezet szerint nincs bizonyíték arra, hogy az oltások okozták a vérrögképződéseket.

Kapcsolódó témák: #Európai Unió | #koronavírus | #oltás |
likeold
a fb oldalunkat