Hirdetés

Elmaradnak az augusztus 20-ai ünnepségek

Illusztráció: Marcali Gábor
MTI
2020.07.16. 10:20

Tizenhattal, 4279-re emelkedett az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon, újabb elhunyt nincs - közölte a koronavirus.gov.hu csütörtökön. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón bejelentette, elmaradnak az augusztus 20-ai ünnepségek.

Hirdetés

A járványügyi védekezés miatt elmaradnak az augusztus 20-ai ünnepségek, beleértve a tűzijátékot és a légiparádét is – jelentette be a csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely. Indoklásként azt mondta, a fertőzés veszélyét leginkább az ilyen tömegrendezvények hordozzák magukban. A miniszter hozzátette, ha lehet, akkor később megtartják ezeket az ünnepségeket, de idén nagy valószínűséggel teljes egészében elmaradnak.

Hirdetés

A kormányzati portálon a csütörtöki fertőzöttségi adatokat ismertetve azt írták: újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új típusú koronavírus-fertőzést. A halottak száma változatlanul 595, 3156-an pedig már meggyógyultak.

Az aktív fertőzöttek száma 528. Az aktív fertőzöttek 38 százaléka, az elhunytak 60 százaléka, a gyógyultak 45 százaléka budapesti. 109 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük öten vannak lélegeztetőgépen.

Az oldal adatai szerint 3701-en vannak hatósági házi karanténban. A mintavételek száma 300 632.

Kiemelték: továbbra is érvényben van a járványügyi készültség, és szerdán életbe léptek a beutazási korlátozások, amelyek célja, hogy megakadályozzák a fertőzés behurcolását külföldről és a járvány magyarországi fellángolását. Csak akkor van esély arra, hogy a korlátozó intézkedések újbóli bevezetését elkerüljük, ha a vírust a határokon kívül tudjuk tartani – írták.

Emlékeztettek, a külföldi országokat három – piros, sárga, zöld – kategóriába sorolták. A sárgával és pirossal jelölt országokból való beutazás esetén a határon belépőket szúrópróbaszerűen (közúton és repülőtéren is) egészségügyileg szűrik, testhőmérséklet-mérést végeznek náluk és kérdőívet kell kitölteniük, valamint hatósági házi karantént rendelnek el náluk a korábban megszokott módon.

A határellenőrzéssel kapcsolatos feladatokat a rendőrség végzi. A hatósági házi karanténra kijelöltek kötelesek otthonukban maradni 14 napig és tünetek esetén háziorvosukat értesíteni. Ha valaki mentesülni szeretne a hatósági házi karantén alól, akkor PCR-tesztet végeztethet el, sárga jelölésű ország esetén egy negatív, piros jelölésű ország esetén két negatív PCR-teszt esetén oldható fel a karantén.

Az országok besorolását a kormány, illetve az országos tisztifőorvos hetente felülvizsgálja és a járványügyi helyzetnek megfelelően szükség esetén módosítja – tették hozzá.

Az oldal térképe alapján eddig Budapesten (2001) és Pest megyében (645) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Fejér (379), Komárom-Esztergom (308), Zala (262) és Csongrád-Csanád megye (124), a sor végén pedig Tolna megye áll (13).

Kapcsolódó témák: #koronavírus |
likeold
a fb oldalunkat