Tíz mítosz a koronavírusról, melyet el kellene felejteni

Dr. Tamás László főorvos
2021.08.29. 12:11

Nyakunkon a negyedik járványhullám. Sok az álhír, mérsékeltebb az óvatosság, pedig egyértelmű, hogy rövidesen egyre több lesz a beteg, és sokan a kórházi kezelést sem kerülhetik el.

Dr. Tamás László fül-orr-gégész főorvos – aki a járvány kitörésekor is a győri kórház frontvonalában dolgozott, s azóta is folyamatosan követi a járvány mozzanatait, kutat, elemez, külföldi kollégáival működik együtt – most megfogalmazta azt a tíz mítoszt, melyet szerinte sürgősen el kellene felejtenünk.

1. Erős az immunrendszerem, engem nem érhet baj.


A valóság: A gyakorlatban láttuk, hogy sokszor az erős, túlreagáló immunrendszer (citokin vihar) következtében halnak meg a betegek.

2. A Covid olyan, mint az influenza.

A valóság: a Delta halálozása nagyjából tízszerese az influenzáénak és megközelítően négyszer olyan fertőző.

3. Már átestem a betegségen, nem fertőződhetek meg újra.

A valóság: a fertőzés egyszeri átvészelése nem garantálja,  hogy nem kapható meg a Covid másodszor, harmadszor.

4. Legfeljebb bemegyek a kórházba és meggyógyítanak.

A valóság: máig nincs, igazán hatásos, mindenkit, biztonságban meggyógyító orvosi kezelés a súlyos covid fertőzésre.

5. Egyszer csak felébredünk, csoda történik, és hirtelen vége lesz a járványnak.

A valóság: erre nagyon kicsi az esély.

dr. Tamás László
6. A gyerekekre nem veszélyes a covid.

A valóság: az összes delta  fertőzés 20 százaléka most a gyerekeket érinti. Az USA kórházaiban jelenleg 1450 gyereket kezelnek súlyos covidos tünetekkel, eddig 400 gyermek halálozott el ( összehasonlításképpen az influenza fertőzések gyermekhalálozása 34-200 között ingadozik évente). Az előző hullámokhoz képest megháromszorozódott a deltával kórházba kerülök gyermekek aránya egy New Orleans-i gyermek klinikán pl. napi átlagban 20 gyermeket vesznek fel a kórházba delta fertőzéssel 2-12 éves kor között, közülük néhányan az intenzív osztályokra is kerülnek. Soha nem tapasztaltak az elmúlt hullámok során hasonló esetszámokat és súlyosságot a gyerek fertőződése esetén. A hospitalizált gyerekek fele korábban teljesen egészséges volt, nem találtak náluk a súlyos covid fertőzésre hajlamosító rizikófaktorokat. A többi gyermeknél is csak enyhébb rizikófaktorok álltak fenn az esetek többségében asthma,obesitás.) Néhány héttel a kevésbé súlyos fertőzés után is jelentkezhet az Multiszisztémás Gyulladásos Szindróma, mely kórházi kezelést tehet szükségessé. A vírus gyerekre gyakorolt késői hatásairól pedig nem tudunk semmit.

7. Csak az oltások védenek meg a betegségtől.

A valóság: az oltások a súlyos , halálos lefolyású betegségtől védenek meg nagy valószínűséggel. Enyhe fertőzés előfordulhat. A védekezés egyéb elemei – a maszk, a távolságtartás, a kézfertőtlenítés, a folyamatos szellőztetés, a tesztelés, a kontaktkutatás, betegek elkülönítése – ugyanolyan fontosak, mint korábban.

8. A maszk nem ér semmit, mert a vírusok átjutnak a pórusokon.

A valóság: Még a legegyszerűbb maszkok is a külső felszínükön felfogják a mások által kiköhögött, kitüsszentett, kilélegzett cseppeket. Ezekben a cseppekben bezárva terjed a sok ezer vírus és baktérium ( nemcsak covid, hanem az influenza, a streptococcus stb.).Tehát a csepp a maszkunk külső felszínén lerakódik és nem jut közvetlenül a légutakba. Ez a lényeg. Ugyanis az, hogy milyen súlyosságú betegséget vált ki a vírus vagy a baktérium bennünk, többek között attól is függ, hogy milyen mennyiségű kórokozót szívunk be. Lehet , hogy átjut bizonyos mennyiségű covid vírus a maszkunkon, de nem vált ki olyan súlyos lefolyású betegséget, mintha a cseppekkel együtt lélegeztük volna be. A
delta ellen a teljes védelmet csak az FFP2-es vagy FFP3-as maszk biztosítja, mivel az nemcsak cseppek, hanem aerosol formájában is terjed.

9. Az oltások terméketlenné tesznek.

A valóság: oltott férfiak spermiumszámát és minőségét vizsgálták, de nem találtak szignifikáns eltérést az oltatlanok eredményeihez képest. Ezzel szemben megvizsgálták a covodin átesett fiatal férfiak spermium számát és a minőségét is. Huszonöt százalékuknál találtak kóros eltéréseket. Ez nem csoda, hiszen az herében is ugyanolyan ACE2 receptorok vannak, mint a tüdőben, így a vírus itt is tud károsodást okozni.

10. Az oltások vetélést okozhatnak:

A valóság: az USA-ban több tízezer terhes nővért oltottak már be múlt év decembere óta – sokan közülük már elsők között kérték a vakcinákat, hiszen láttak, hogy mit művel a covid a kórházakban. Azóta megszülettek a gyermekeik. Egyetlenegy tudományos adatot nem közöltek még arról, hogy a mRNS vakcinák miatt bármelyiküknél gond lett volna. A vetélések aránya ugyanolyan volt közöttük, mint a normál populációban.

Kapcsolódó témák: #koronavírus | #PAMOK |