Hirdetés

Szükség van a véradókra, a betegellátás nem kerülhet veszélybe!

Illusztráció: O. Jakócs Péter
Győr+
2020.03.17. 17:28

Ahhoz, hogy Magyarországon a biztonságos betegellátás ne kerüljön veszélybe, óriási összefogásra és szervezettségre lesz szükség. Kellenek a véradók, régiek és újak is, de mindenkivel előre egyeztetnek.

Hirdetés

A koronavírus-fertőzés által okozott pánik megfélemlítette a véradókat is, akiknek száma az utóbbi napokban drasztikusan csökkent. Ha a lakosság nem megy el vért adni, mert fél a megbetegedéstől, akkor nem lesz elég vérkészítmény.

Éppen ezért az Országos Vérellátó Szolgálat a következő hetekben szigorúan rendszerezett, szervezett formában véradásokra hív.

Hirdetés

Minden nap lehet vért adni, sőt szükség is van rá, de a kialakult helyzet miatt napra, órára beosztják hány fő nyújthatja a karját. Várják önkéntesek segítségét is, akik környezetükben toboroznak véradókat, de őket is csak szervezetten tudják fogadni, nekik fel kell venni a kapcsolatot a helyi vérellátó munkatársaival.

A friss információkat, híreket, időpontokat, elérhetőségeket közzéteszik a Győri vérellátó zárt Facebook-csoportban, amihez bárki kérheti felvételét.

A kihirdetett veszélyhelyzet azonban a véradások protokollját is kicsit átírja. Az Országos Vérellátó Szolgálat (ovsz.hu) honlapján olvasható: ne jelentkezzen véradásra, ne lépjen a véradás területére, aki az utóbbi 1 hónapban külföldön járt, kimutatták nála a koronavírust (COVID-19) vagy olyan beteggel érintkezett, akinél kimutatták a koronavírust vagy hirtelen megjelenő betegsége (láz, izomfájdalom, köhögés, légszomj, erős fáradékonyság) volt!

likeold
a fb oldalunkat