Hirdetés
Koronavírus

Svédországban meghaladta a tízezret a halálos áldozatok száma

Illusztráció: Freepik
MTI
2021.01.14. 18:25

Meghaladta a tízezret a koronavírus-fertőzés halálos áldozatainak száma Svédországban - közölte csütörtökön Stockholmban az ország közegészségügyi ügynöksége.

Hirdetés

 A skandináv országban mostanában bekövetkező számos haláleset oka, hogy az új koronavírus megjelent az idősotthonokban – mondta Karin Tegmark Wisell, az ügynökség mikrobiológiai osztályának vezetője. “Sajnálatos módon arra számítunk, hogy a halálesetek száma növekedni fog a nagyarányú fertőzöttség miatt” – jelentette ki.

A 10,3 millió lakosú Svédországban eddig mintegy 518 ezer koronavírus-fertőzöttet és a fertőzésből eredő 10 185 halálesetet regisztráltak. “Átlagosan 687 eset jut 100 ezer lakosra, és úgy tűnik, hogy egyfajta csúcsot értünk el” – fogalmazott Tegmark Wisell.

Hirdetés

A svédországi intenzív osztályokon fekvő páciensek körülbelül 60 százaléka koronavírus-fertőzött, ami miatt az egészségügyi rendszer egyre inkább kezdi megközelíteni teljesítőképességének határait.

A kormány korábban közölte, hogy az éjszakai alkoholárusítás tilalmát január 24-ig kiterjeszti, arra hivatkozva, hogy a fertőzöttek száma továbbra is nagy.

A skandináv országban vasárnap életbe lépett a törvény, amely ideiglenesen bővíti a kormány jogköreit a járvány elleni küzdelem jegyében. A jogszabály felhatalmazza a kormányt, hogy bevásárlóközpontokat, edzőtermeket és kulturális létesítményeket zárasson be, s felfüggeszthesse a tömegközlekedést, vagy korlátozhassa az említett létesítményekbe látogató emberek számát.

Svédország európai szomszédjaival szemben lényegesen lazábban kezelte a koronavírus-járványt, különösen az elején.

Kapcsolódó témák: #koronavírus |
likeold
a fb oldalunkat