Hirdetés
Az ápolók napján köszönetet mondott az országos tiszti főorvos

Stabilan alacsony a fertőzések száma

Fotó: Pixabay
Győr+
2020.05.12. 10:37

Új beutalási rend lép életbe, de nem lesz automatikusan kötelező a koronavírusos betegek Budapestre szállítása - többek között ezt ismertette az országos tiszti főorvos az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján.

Hirdetés

Dr. Müller Cecília elsőként is emlékeztetett rá: „Ma van Ápolók Napja, a mai napon az ápolókat ünnepeljük. Sajnos közösségi rendezvényekkel most ugyan nem tudjuk őket méltatni, de engedjék meg, hogy lelkiismeretes, áldozatos munkájukért ezúton is kifejezzük a nagyra becsülésünket.”

Akkor jövünk rá az ápolók munkájának fontosságára, amikor mi magunk is kiszolgáltatottá válunk. Nem kell ehhez nagy betegség, elég egy bokaficam is. A koronavírus-járvány pedig különösen sok terhet rá ró rájuk. Minden elismerésem az övék, ismételten és hálás szívvel gondolunk rájuk.” – fogalmazott az országos tiszti főorvos, aki megemlítette, hogy korábban maga is három műszakban dolgozott segédápolóként.

Hirdetés

Nekik is köszönhető, 12 beteget tudtak levenni a lélegeztetőgépről a Szent László kórházban, mindannyian jó állapotban vannak – tette hozzá.

„Az adatok szerint sikerül stabilan alacsonyan tartani az új megbetegedéseket. 1000 fölött van a gyógyultak száma, az aktív fertőzöttek száma 1881 fő, 60 százalékuk a fővárosban és Pest megyében található, de itt is javuló tendencia figyelhető meg.”

A kedvező adatoknak köszönhetően új beutalási rend lép érvénybe. Éppúgy mint a járvány kezdetekor, kijelölt intézmények veszik vissza a koronavírusos betegek ellátását, hogy ezzel párhuzamosan a jól megszokott egészségügyi ellátások is folytatódni tudjanak országszerte.

A súlyos, de még szállítható állapotban lévő betegek kerülhetnek Budapestre, és ők is csak akkor, ha küldő és az átvevő intézmény erről előzetesen egyeztetett. Nem kötelező tehát automatikusan a koronavírusos-betegeket a fővárosba küldeni – hangsúlyozta az országos tiszti főorvos.

Dr. Müller Cecília tájékoztatója előtt Kiss Róbert rendőr alezredes bejelentette: a holnapi naptól kezdve a magyarországi beutazáshoz szükséges méltányossági kérelmeket csak elektronikus úton, és kizárólag magyar nyelven lehet benyújtani. A dokumentumok a rendőrség honlapján elérhetőek, a részletes szabályok pedig a Magyar Közlönyben olvashatók.

Korábban a témában ma:

Kapcsolódó témák: #Járványhelyzet | #koronavírus |
likeold
a fb oldalunkat